Personeel Curadomi dupe van wanbeleid
Interim-directeur B. van Leeuwen van Curadomi vraagt het personeel van de noodlijdende thuiszorgorganisatie af te zien van de periodieke loonsverhoging. Ook zou een deel van de noodlijdende zorginstelling genoegen moeten nemen met een lager salaris, omdat hun arbeidscontracten aan de verslechterde bedrijfsomstandigheden zullen worden aangepast.
Dat staat in de adviesaanvraag van Van Leeuwen aan de ondernemingsraad van Curadomi. Het afzien van loonsverhoging moet gaan resulteren in een besparing van 128.000 euro; het flexibiliseren van de arbeidscontracten levert de organisatie daarnaast nog eens zo’n 104.000 euro op.
Vakbond CNV Publieke Zaak is furieus over het voorstel. „Dit is schandalig”, zegt onderhandelaar Wilna Pasman namens de bond.
Volgens CNV Publieke Zaak heeft het plan geen enkele kans van slagen. „Dat is onbestaanbaar; hier trapt geen enkele bank in. In 2004 hebben de gezamenlijke aandeelhouders -vijf in totaal- 346.725 euro geïncasseerd aan dividend. Mede daardoor is Curadomi nu een financieel geraamte. Van Leeuwen zal iets beters moeten verzinnen, anders kan hij fluiten naar extern krediet.”
In het tegenvoorstel van de bond staat dat de aandeelhouders zelf met geld over de brug moeten komen. „We willen er alles aan doen om Curadomi te redden, maar laat de aandeelhouders de tonnen die ze in hun zak hebben gestoken eerst eerlijk teruggeven aan het bedrijf.”
Uit het jaarverslag 2004 van Curadomi blijkt dat de thuiszorgorganisatie het wettelijk verplichte Functie Waarderingssysteem Gezondheidszorg, FWG 3.0, jarenlang aan haar laars heeft gelapt. Dit systeem bepaalde dat met ingang van 1 juli 2003 van alle medewerkers van thuiszorgorganisaties een correcte functiebeschrijving moest worden vastgelegd. Deze functiebeschrijving is doorslaggevend bij het bepalen van het salaris.
Omdat de directie van Curadomi heeft verzuimd het waarderingssysteem in te voeren, moest het bedrijf in 2004 een voorziening treffen van 85.000 euro. Volgens bronnen binnen het bedrijf gebeurde dit omdat de kans groot is dat Curadomi met terugwerkende kracht het salaris moet aanvullen van personeelsleden die ten onrechte in de verkeerde schaal zijn ondergebracht.
De invoering van de FWG is inmiddels uitgesteld tot na de zomervakantie.
Voor het computersysteem dat Curadomi vanaf 2003 naar eigen zeggen voor intern gebruik ging ontwikkelen, heeft het bedrijf licentierechten aangevraagd. Uit een toelichting op de oorspronkelijke begroting van Curadomi van 2004 wordt duidelijk dat dit is gebeurd omdat het bedrijf de rechten ervan wilde verkopen aan andere thuiszorgorganisaties. Inmiddels is het systeem dat voor 2004 nog voor enkele tonnen in de boeken stond weer gewaardeerd op nul. „Het is letterlijk een waardeloos systeem”, aldus een van de betrokkenen.
Woordvoerder Chris Baggerman van de reformatorische vakorganisatie RMU zegt nog geen publiekelijk commentaar te willen leveren op het door directie en aandeelhouders gevoerde beleid. „Ik wil het proces nog een laatste kans geven.”
Wel zet de RMU alles op alles om op korte termijn in gesprek te komen met de aandeelhouders. Baggerman: „Ik hoop dat ze die bereidheid ook zullen tonen. Voor het voortbestaan van Curadomi is dat van het grootste belang.”
Een van de aandeelhouders verblijft op dit moment in Ethiopië en keert naar verwachting pas volgende week donderdag weer terug.
Woensdagavond beleggen de gezamenlijke vakbonden een informatieavond voor het personeel in het kantoor van de RMU in Veenendaal.