Binnenland

Nederlanders voelen zich steeds veiliger

De gemiddelde Nederlander voelt zich steeds veiliger en vindt dat de verloedering afneemt. Wel is de situatie in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ongunstiger dan in de rest van het land.

Redactie politiek
7 July 2005 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 02:44

Dat blijkt uit de Politiemonitor Bevolking 2005, die de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) woensdag naar de Tweede Kamer stuurden.

De politiemonitor is een grootschalige enquête onder ruim 52.000 Nederlanders. Dergelijke onderzoeken worden sinds 1993 gehouden.

De ondervraagden geven aan dat allerlei criminaliteit zoals woninginbraak, diefstal uit de auto, vernieling, fietsendiefstal en geweldsdelicten afneemt. Ook zeggen ze minder problemen in hun eigen buurt te ervaren, zoals overlast, verloedering, dreiging, bekladding en hondenpoep.

In de jaren negentig voelde 30 procent zich wel eens onveilig, in 2005 was dat gedaald naar 24 procent. Onveilig voelen ze zich met name op plaatsen waar jongeren rondhangen.

Donner en Remkes denken dat de gunstiger resultaten zijn toe te schrijven aan het veiligheidsplan dat ze kort na hun aantreden presenteerden. In dat plan kondigden ze aan dat Nederland binnen vier jaar aanzienlijk veiliger zou zijn. De criminaliteit en de overlast dienden binnen afzienbare termijn te verminderen met ten minste 20 procent ten opzichte van nu. Vooral tegen veelplegers werden harde maatregelen op stapel gezet.

Niet alleen de politiemonitor, ook de misdaadstatistieken lijken uit te wijzen dat het veiligheidsplan doeltreffend is. Zo blijken burgers daadwerkelijk minder vaak slachtoffer te worden van allerlei criminaliteit.

Ook zijn mensen tevredener over de beschikbaarheid van de politie. Minder goed scoort de politie met haar eigen optreden. Daarover zijn mensen iets minder te spreken dan de vorige keer. Remkes laat onderzoeken hoe de tevredenheid over de politie kan toenemen.

Het algemene beeld gaat op belangrijke onderdelen niet op voor een aantal grootstedelijke gebieden. Inwoners van de regio Den Haag geven aan dat ze zich onveiliger voelen dan in 2004. Ook ervaren ze meer dreiging in de buurt dan vorig jaar. Verloedering speelt naar verhouding met name een grote rol in de regio’s in de Randstad, zoals Amsterdam-Amstelland, en vooral in Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer