Amsterdamse partijen moeten geld terugbetalen
De partijen CDA, VVD, Leefbaar Amsterdam en Mokum Mobiel moeten de fractiebestedingen die zij onrechtmatig hebben uitgegeven, terugbetalen.
Dat concludeert professor D. Elzinga in een rapport dat hij in opdracht van de gemeente heeft opgesteld. Amsterdam moet bovendien de regels omtrent fractieondersteuning aanzienlijk bijstellen, zodat genante toestanden over al dan niet rechtmatige uitgaven in de toekomst kunnen worden voorkomen.
De gemeenteraad moet zich volgende week buigen over de conclusies uit het rapport en heeft uiteindelijk het laatste woord over het raamwerk dat Elzinga heeft voorgesteld voor een nieuwe verordening van de fractieondersteuning. Ook bepaalt de raad welke bedragen de partijen moeten terugbetalen.
Volgens burgemeester Cohen, die woensdag de conclusies toelichtte, moet het onrechtmatig uitgegeven geld voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar zijn teruggevorderd.
De commotie rondom de uitgaven van de Amsterdamse partijen ontstond na de publicatie van een onderzoek van de gemeentelijke accountantsdienst Acam, waarin de bestedingen van alle negen partijen over 2002 en 2003 onder de loep werden genomen. Acam constateerde dat enkele partijen te vrij omgingen met hun subsidie en dat er veel onduidelijkheid was over de toelaatbaarheid van de uitgaven.
Met name de kleine partijen in de Amsterdamse raad zijn gedupeerd door de bevindingen van Elzinga. Eenmansfractie Mokum Mobiel moet geld dat is uitgekeerd wegens het verrichten van werkzaamheden voor de fractie in bedrijfstijd terugbetalen, evenals telefoonkosten en een bedrag waarvoor de partij geen bonnetjes kon weerleggen.
Ook Leefbaar Amsterdam moet eraan geloven. Zij moeten onder meer geld dat ze uitgaven voor consumpties, lunches en diners, lokale vervoerskosten en kosten voor rechtsbijstand terugbetalen.
De uitgaven van de VVD en het CDA zijn eveneens in strijd met de Gemeentewet. Zij hebben volgens Elzinga onterecht vergoedingen verstrekt aan hun fractieleden en –voorzitters. VVD–wethouder Huffnagel stapte naar aanleiding hiervan al met pijn in zijn hart op.
Elzinga stelt in zijn rapport verder voor in een nieuwe verordening duidelijker aan te geven waarvoor de fractieondersteuning is bedoeld, zodat iedereen precies weet wat wel en vooral wat niet mag. Volgens de professor zou je tweederde van het budget kunnen besteden aan ondersteunend personeel en eenderde voor voor algemene uitgaven. Wat onder dat laatste zou moeten vallen, kan de raad zelf bepalen. Het rapport waarschuwt dat de partijen moeten uitkijken met verkapte vergoedingen voor partijsubsidiëring.