Binnenland

„Geen borrelpraat over besmetting”

Geen onnodige paniek. Dat is het credo van Jeroen Hurkens, woordvoerder van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Nu ook in dit ziekenhuis de agressieve darmbacterie Clostridium difficile is aangetroffen, bellen er mensen op om hun poli-afspraak af te zeggen. „Echt niet nodig.”

Evert van Dijkhuizen
6 July 2005 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 02:43

De zes besmette patiënten in Amersfoort verblijven allemaal op de locatie Lichtenberg van het Meander Medisch Centrum. Hurkens: „Ze liggen op de afdelingen interne geneeskunde en ouderenzorg. Die zijn redelijk dicht bij elkaar. Het is dus niet zo dat de bacterie door het hele ziekenhuis waart. Ook heeft onze andere locatie, het Elisabethziekenhuis, er niet mee te maken.”

De bacterie verspreidt zich niet door de lucht, maar bijvoorbeeld via handcontact. Daarom neemt het personeel extra hygiënemaatregelen in acht. Hurkens: „Onze medewerkers dragen schorten en wassen hun handen vaker.”

Bezoekers worden „open en eerlijk” geïnformeerd, benadrukt de woordvoerder. „We vragen ook hun hun handen goed te wassen. En als ze van plan zijn meerdere patiënten te bezoeken, dan het liefst eerst de patiënt zonder de bacterie.”

Een vast team verpleegt de besmette patiënten. „Niettemin gaat het inclusief avond- en nachtploegen om zo’n zestig verschillende verpleegkundigen”, zegt Hurkens, die erop wijst dat het ziekenhuis niks heeft aan onnodige paniek. „Iedereen kan deze bacterie oplopen, maar iemand die gezond van lijf en leden is, heeft er geen last van. In normale omstandigheden regelt onze darmflora dit zelf.”

Dat er in het Harderwijkse ziekenhuis twee mensen zijn overleden, wil Hurkens niet bagatelliseren, maar hij waarschuwt voor verkeerde conclusies. „Deze mensen mankeerden al van alles en kregen ook nog eens Clostridium difficile. Dan kan de bacterie inderdaad de nekslag betekenen. Op het moment echter dat de juiste stam van de bacterie bekend is, is bestrijding uitstekend mogelijk.”

Het Meander Medisch Centrum wordt geconfronteerd met mensen die hun afspraak afzeggen, uit angst de bacterie op te lopen. Hurkens: „Dat is echt niet nodig. Natuurlijk kan ik niemand garanderen dat hij geen bacterie oploopt in het ziekenhuis. Sterker nog: Het is gewoon zo dat de kans op besmetting in een ziekenhuis groter is dan in het bos. Maar dat is wat ons betreft geen reden om nu paniekerig te gaan doen.”

Volgens medisch microbioloog E. Kuijper van het Leids Universitair Medisch Centrum moet het verplicht worden om de bacterie te melden bij de GGD en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Hurkens is dat met hem eens, maar verwacht daardoor geen veranderingen. „Ik constateer nu al een grote bereidheid onder vakgenoten om open en eerlijk met dergelijke besmettingen om te gaan. Het is in het belang van ziekenhuizen zelf dat ze snel informatie uitwisselen op het moment dat de bacterie wordt aangetroffen. Het heeft geen zin zoiets in de doofpot te stoppen.”

Dat er, eveneens volgens Kuijpers, bij artsen en verpleegkundigen te weinig kennis is over zeldzame bacteriën, kan Hurkens alleen maar beamen. „Ik beschouw dat als een constatering, niet als een verwijt. Als microbiologen er al moeite mee hebben om bijzondere bacteriën te herkennen, dan geldt dat zeker voor artsen en verpleegkundigen.”

Hurkens sluit niet uit dat meer patiënten de darmbacterie kunnen oplopen. „De mensen die diarree hebben, worden preventief behandeld.”

Het is hem een lief ding waard dat er geen onzin over Clostridium difficile wordt rondgestrooid. „Ik hoorde deze week dat de bacterie aan de airco te wijten zou zijn. Dat is echt borrelpraat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer