Kerk Purmerend
Het uitgebrande pand van de christelijke gereformeerde kerk in Purmerend wordt na de bouwvakvakantie weer opgeknapt. De kerk werd op 17 oktober het doelwit van bandstichters. Zij braken in en namen geldbusjes weg. Daarna staken ze de kerk in brand. De busjes werden later leeg teruggevonden. De daders lopen nog steeds vrij rond.
Twee keer eerder werd bij dezelfde kerk ook al brand gesticht. Toen werden bij de voordeur kranten aangestoken. Het vuur verspreidde zich echter niet.
Bij de brand op 17 oktober werden vergaderzalen en de consistorie in de as gelegd. De kerkzaal liep forse roet- en waterschade op. Volgens Johan Kuijper, lid van de herbouwcommissie, is er sinds die tijd niets meer aan de kerk gedaan. „De situatie is nog steeds hetzelfde. De ramen zitten nog altijd dichtgespijkerd.”
Inmiddels is bij de gemeente een bouwvergunning aangevraagd. Deze is nodig omdat de kerk ook wordt uitgebreid. Het aantal zitplaatsen blijft gelijk. Maar er komt nu een vergaderzaal bij en de keuken wordt vergroot. „Er komt over de volle breedte 7 meter bij.”
De bouw moet rond de Kerst gereed zijn. De brandschade bedraagt zo’n 260.000 euro, terwijl de aanbouw ongeveer 150.000 gaat kosten.
Wekelijks volgen zo’n 225 mensen de diensten van de christelijke gereformeerde kerk. Al sinds de eerste zondag na de brand komen zij samen in de Taborkerk, waar ook de PKN en de RKK hun diensten beleggen.
Overigens werd bij de brand ook de werkkamer van ds. P. J. van Dam verwoest. In deze kamer stond de volledige bibliotheek die hij in 25 jaar predikantschap had opgebouwd. Al dit werk is vernietigd. Inmiddels heeft hij de belangrijkste werken weer in zijn bezit. Ds. Van Dam kon zijn boekentekort uit bibliotheken van overleden predikanten aanvullen.
De Wegwijzer
Christelijke gemeente De Wegwijzer in Almere gaat verhuizen. Vanaf 17 juli hoopt deze „reformatorische zendingsgemeente” samen te komen in basisschool De Dukdalf in Almere, zo meldt voorganger-evangelist André Meulmeester.
De Wegwijzer ontstond in 1994 uit evangelisatiewerk van de gereformeerde gemeente van Lelystad, maar raakte hiervan los. Na enkele jaren tevergeefs te hebben gezocht naar een kerkelijk onderdak werd besloten er een zelfstandige gemeente van te maken.
„Zeven jaar geleden begon De Wegwijzer met bijeenkomsten op zondag”, schrijft Meulmeester in de nieuwsbrief van de gemeente. „Eerst op zondagmiddag in een zaaltje met vijf mensen. Maar al snel groeide de groep, zodat een nieuwe locatie nodig was. Die werd gevonden in basisschool Het Kompas. In deze school groeide de groep van zo’n 25 bezoekers tot ruim 150. De bijeenkomsten werden officiële diensten en de bijbelstudiegroep werd een officiële christelijke gemeente. Het Kompas is daarom voor velen uit Almere een ruimte met dierbare herinneringen.”
Toch is ook deze ruimte nu te klein geworden, aldus de voorganger. „Bij drukke diensten, waarbij soms 250 mensen de dienst bezoeken, ontstond een onverantwoorde situatie. De stoelen stonden tot ver in de gangen, waardoor de uitwegen geblokkeerd werden. Ook groeide de kinderbediening tijdens de diensten van één naar vier groepen. Daarvoor zijn evenzoveel lokalen nodig.”
Binnen de gemeente werd daarom een werkgroep opgestart die de mogelijkheden onderzocht voor de toekomst. Meulmeester: „Daarbij hebben we een visie ontwikkeld voor de korte en de langere termijn. Voor de langere termijn hebben we de wens uitgesproken zo de Heere wil te komen tot investering in een eigen kerkelijk centrum (2008-2010). Tot die tijd zullen we echter zoveel mogelijk gebruikmaken van bestaande geschikte accommodaties (die in Almere beperkt aanwezig zijn). Die ruimte hebben we gevonden.”
Vanaf 17 juli hoopt de gemeente samen te komen in de nieuwe basisschool De Dukdalf. Deze school telt meer dan 24 lokalen en heeft een grote middenruimte die geschikt is voor maximaal 260 mensen. „We krijgen de beschikking over een podium, een ruime hal en vijf kinderwerkruimten voor activiteiten tijdens de diensten. Dit alles geeft onze gemeente meer ruimte om ook in de komende tijd onder de zegen van de Heere weer verder te kunnen groeien”, aldus de voorganger-evangelist. „Want we hebben maar één verlangen en dat is dat veel inwoners van Almere bekend zullen raken met de boodschap van het Evangelie van onze Heere Jezus Christus. Voor hen willen wij een gemeente met open armen zijn!”
Petrakerk Urk vijftig jaar
De gereformeerde Petrakerk op Urk bestaat vijftig jaar. Op 16 juli 1955 werd het pand in gebruik genomen, nadat ruim tien maanden eerder de eerste steen was gelegd.
Oorspronkelijk kerkten de leden in het gebouw Patrimonium. In de jaren dertig kwamen veel arbeiders naar Urk voor de Zuiderzeewerken. Zij hadden ook behoefte aan kerkdiensten. In juli 1938 werd daarom in het recreatiegebouw Patrimonium de eerste officiële dienst gehouden. Negen jaar later kocht de gereformeerde kerk het pand, dat als hulpkerk zou gaan dienen. Het onderging een stevige verbouwing en kon daarna geen 240 maar 320 mensen een plaats geven. Op 20 maart 1949 werd het gebouw in gebruik genomen. Het kreeg de naam Noorderkerk.
Ruim zes jaar later konden de leden in een nieuw gebouw terecht: de Petrakerk. Dit was een stuk groter. Het telde 850 zitplaatsen en door uitschuifbare banken kon dat worden uitgebreid met nog eens 158 plaatsen. Op zaterdag 16 juli 1955 was de officiële opening. Een dag later werden de eerste zondagse erediensten in het bedehuis gehouden.
Twee keer onderging de kerk een opknapbeurt. In de periode 1983 tot 1985 werd de Petrakerk in fasen gerestaureerd. En in 1991 werden er werkzaamheden uitgevoerd aan het plafond en werd het interieur geschilderd.
In Urk staan drie panden van de gereformeerde kerk, die na de fusie bij de Protestantse Kerk in Nederland behoren. Het zijn de Petrakerk, de Bethelkerk en Kerkelijk Centrum De Poort. De Petrakerk heeft twee predikanten: ds. C. Bijman en ds. J. L. Posthumus. Ds. Bijman deed intrede op 6 mei 1979 en ds. Posthumus op 14 oktober 1979.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.