Bacterie kost twee patiënten het leven
In het Sint Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk zijn twee mensen overleden aan de gevolgen van hun ziekte in combinatie met een darmbacterie. De bacterie heeft in totaal 29 patiënten besmet. Dinsdagmorgen lagen nog vier patiënten in het ziekenhuis. Onder de overige patiënten is de onrust groot.
Het gaat om de darmbacterie Clostridium difficile, die diarree veroorzaakt en vooral in ziekenhuizen kan worden opgelopen. Patiënten die ernstig verzwakt zijn en bepaalde antibiotica krijgen toegediend, lopen het grootste risico de bacterie te krijgen, aldus de woordvoerster dinsdagmorgen.
Het Harderwijkse ziekenhuis riep de hulp in van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Volgens medisch microbioloog E. Kuijper van het LUMC zijn alle 29 patiënten in Harderwijk besmet met hetzelfde type van de bacterie. Een eerste analyse wijst uit dat het waarschijnlijk gaat om een nieuwe agressieve stam die al eerder opdook in de Verenigde Staten, Canada en Engeland. Een tweede analyse in Engeland moet dit nog bevestigen.
Om verdere besmetting te voorkomen heeft het ziekenhuis een aantal maatregelen getroffen. Zo wordt er met andere middelen schoongemaakt en moeten verplegend personeel en medici regelmatig hun handen wassen met zeep en alcohol. Voor bezoekers zijn geen maatregelen getroffen, wel wordt iedereen geïnformeerd.
Bezoekers van de vier besmette patiënten is verzocht geen andere zieken te bezoeken. Geen van de vier is in kritieke toestand. Een vijfde patiënt mocht maandag weer naar huis.
„Onder de patiënten is grote onrust ontstaan. Die proberen we weg te nemen door goede informatie aan te bieden. Iedereen krijgt een brief, niet alleen alle patiënten, maar ook bezoekers en huisartsen.”
Het ziekenhuis stelt een onderzoek in naar de vraag of er factoren zijn die de toename van de bacterie kunnen verklaren. Volgens Kuijper kan de aanpak van de bacterie in Nederland beter. Er bestaat geen verplichting om de ziekte te melden bij de GGD, die dit weer moet doorgeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens Kuijper zou dit wel moeten gebeuren.
Verder ontbreekt het in zijn ogen bij artsen en verpleegkundigen aan kennis over de bacterie. Hierdoor zijn ze niet goed in staat besmetting met Clostridium difficile te herkennen. Het gevolg is dat de bacterie zich gemakkelijker kan verspreiden.