Binnenland

Zware regenbuien veroorzaken overlast

Zware hoosbuien hebben maandag veel wateroverlast veroorzaakt. Ook zondagnacht vielen er grote hoeveelheden neerslag. De regen ging toen bovendien gepaard met hevig onweer. Vooral het westelijk deel van het land had veel last van de neerslag. Tientallen kelders liepen onder, wegen veranderden in meertjes en hier en daar sloeg de bliksem in.

ANP
5 July 2005 09:59Gewijzigd op 14 November 2020 02:43

De meeste regen viel aan het begin van de nacht in Zeeland. In Biervliet, bij Terneuzen, viel 81,4 millimeter water, in Cadzand 78 millimeter. In Vlissingen regende het 56 millimeter en in Goes 46 millimeter. Riolen konden het water niet meer aan en de brandweer moest met pompen bijspringen.

In Rotterdam kreeg de brandweer 170 meldingen van ondergelopen kelders of ondergelopen straten. Schiphol had last van vertragingen. Het binnenkomende vliegverkeer moest worden beperkt tot veertig in plaats van zeventig vliegtuigen per uur. Op de wegen waren er langere files dan gebruikelijk. Rond 08.00 uur telde de ANWB 235 kilometer. Gevaarlijke situaties deden zich niet voor. Op de A15 werd bij Rotterdam een rijbaan korte tijd afgesloten omdat die was ondergelopen.

In de loop van de middag trok de zware regenval ook over de rest van het land. De pleziervaart op het IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee had flink last van het noodweer. Verscheidene zeilboten sloegen door de hevige wind om. Reddingsmaatschappij KNRM moest uitrukken om de opvarenden uit het water te halen. Zo kapseisde een skuˆtsje op de Waddenzee bij Harlingen en raakten de opvarenden te water.

In het Friese plaatsje Wommels waaide de wiek van een windmolen kapot. Stukken kwamen terecht op het erf en de landerijen van een boerderij. In de regio Amsterdam viel de overlast mee. Volgens de hoofdstedelijke brandweer kwamen gedurende de dag dertig meldingen binnen van wateroverlast. Het ging vooral om ondergelopen kelders. Volgens het KNMI zijn hoeveelheden neerslag gevallen die in doorsnee in een hele maand vallen. Kortstondige zware regenval is volgens weerkundigen overigens niet uitzonderlijk in de zomer. In voor- en naseizoen vallen zulke hoeveelheden verspreid over bijvoorbeeld een dag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer