Seminarie NGK gaat wellicht toch verder
Het Nederlands Gereformeerd Seminarie (NGS), vanouds hét opleidingsinstituut van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK), blijft wellicht voortbestaan.
Er zijn op dit moment plannen om het NGS om te vormen tot een instituut voor bij- en nascholing van predikanten en gemeentetoerusters, zo meldde ds. L. W. G. Blokhuis, voorzitter van het bestuur van het NGS, maandagavond desgevraagd. „Maar een afgerond besluit daarover is er nog niet.”
Op 15 oktober wordt daarom, op initiatief van enkele studenten, een „grote vergadering” belegd voor bestuursleden, docenten, afgestudeerde predikanten en vrienden van het seminarie. „We willen dan gaan brainstormen over hoe we verdergaan.” Ook bovengenoemde plannen worden dan besproken.
Als op de vergadering blijkt dat er voldoende animo voor deze plannen bestaat -en volgens ds. Blokhuis zijn er aanwijzingen dat dit het geval is- blijft het NGS mogelijk voor de NGK behouden.
De Landelijke Vergadering (generale synode) van de NGK besloot in juni vorig jaar een eigen predikantsopleiding te starten, die „aanleunt” tegen de Theologische Universiteit Apeldoorn van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Het NGS heeft zich hier altijd fel tegen verzet. Het vreest „verwetenschappelijking” van de opleiding tot predikant.
Momenteel telt het NGS vier studenten, in het derde en het vierde jaar. Zij zullen hun studie in elk geval afronden. Nieuwe aanmeldingen zijn er echter niet meer. Ds. Blokhuis: „De NGK vormen uiteindelijk maar een klein kerkverband, en qua predikanten loopt dat op dit moment behoorlijk vol. Er is nogal wat toevoer van predikanten uit de Protestantse Kerk en uit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, burgemeester Viezee van Zeewolde werd dominee en er zijn weinig vacatures. Dan wordt de spoeling dun.”
Op 5 november komen de NGK bijeen in een extra Landelijke Vergadering die (waarschijnlijk) een beslissing zal nemen over de voorstellen van de commissie opleiding predikanten (COP) voor de nieuwe Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding (NGP). Deze zou dan op 1 januari kunnen starten, zo berichtte het NGK-orgaan Opbouw onlangs.