Meeste Nederlanders accepteren homoseksualiteit
De meeste Nederlanders hebben geen moeite met homoseksualiteit: 83 procent vindt dat homoseksuele mannen en lesbische vrouwen dezelfde rechten moeten kunnen hebben als heterostellen. Vier op de vijf mensen zijn van mening dat twee mannen of twee vrouwen prima in staat zijn om kinderen op te voeden.
Deze gegevens komen uit onderzoek door bureau Motivaction in samenwerking met Netwerk naar de tevredenheid van Nederlanders over de samenleving als geheel en op deelterreinen. De televisieactualiteitenrubriek op Nederland 1 maakt de resultaten van de Maatschappelijke Barometer maandag bekend.
De acceptatie van homoseksualiteit is tussen 1998 en 2004 gestegen, maar deze algemene trend onder de bevolking staat in de grote steden onder druk. Dat komt doordat daar veel Nieuwe Nederlanders wonen. Een kleine meerderheid van hen staat positief tegenover homoseksualiteit. Van de Nederlanders van Marokkaanse afkomst vindt 68 procent dat twee mannen of twee vrouwen prima kinderen kunnen opvoeden, tegenover 52 procent van de Nederlanders met een Turkse achtergrond.
Van de ondervraagde Nederlanders tussen de 15 en 60 jaar wil 79 procent dat het voor mensen van gelijke sekse mogelijk blijft om te trouwen. Een zelfde percentage beschouwt homoseksualiteit als een normaal menselijk verschijnsel, 4 procent als een ziekte, eveneens 4 procent als een modeverschijnsel en 1 procent als een straf van God.
Hoewel de meeste mensen positief staan tegenover homoseksualiteit, maakt 89 procent zich zorgen over agressie tegenover homoseksuelen. Slechts 1 procent heeft begrip voor geweld tegen homo’s. Meer dan de helft (57 procent) van de Nederlanders ergert zich aan uitdagend en provocerend gedrag van sommige homoseksuelen en 36 procent wil niet geconfronteerd worden met elkaar op straat kussende homoseksuelen. Een kwart van de bevolking tussen 15 en 60 jaar wil dat laatste ook niet zien van heterostellen.
Van de Nederlanders geeft 3 procent aan homoseksueel, eveneens 3 procent biseksueel en 87 procent heteroseksueel te zijn. De overige 7 procent koos ervoor deze vraag niet beantwoorden.