Binnenland

Innovatieplatform: 150 miljoen voor onderzoek

Om niet achterop te raken bij de rest van Europa, moet Nederland jaarlijks 150 miljoen euro extra steken in toponderzoek. Het gaat om onderzoeksprojecten van nationaal belang, die echter te groot zijn om alleen door een universiteit of onderzoeksinstituut gedragen te worden.

ANP
4 July 2005 16:11Gewijzigd op 14 November 2020 02:43

Dat staat in een advies van het Innovatieplatform dat maandag is gepresenteerd. De denktank onder voorzitterschap van premier Balkenende wil jaarlijks 125 miljoen voor deze grote projecten. Daarnaast is verdubbeling nodig van de budgetten voor grote gebouwen, apparaten en andere onderzoeksfaciliteiten. Dit komt neer op jaarlijks 28 miljoen euro.

Een Europees orgaan is nu bezig om te kijken in welk onderzoek de Europese Unie de komende tien tot twintig jaar moet investeren om de achterstand op onder andere de Verenigde Staten in te lopen. Frankrijk, Engeland en Duitsland zijn al hard bezig, maar Nederland dreigt de boot te missen, vreest het Innovatieplatform „Sterker nog, de laatste twintig jaar heeft Nederland geen gericht en systematisch beleid op dit terrein gevoerd en heeft ons land, gezien de hoge ambities op het terrein van de kenniseconomie, helaas zeer bescheiden geïnvesteerd”.

Daarom moet Nederland nu snel zelf vaststellen waar de onderzoeksterreinen liggen waarmee in Europa gescoord kan worden. Het gaat om onderzoek op elk van de drie grote domeinen: natuur– en technische wetenschappen, levens– en medische wetenschappen en geestes– en maatschappijwetenschappen.

In het paasakkoord sprak de regeringscoalitie al af dat het Innovatieplatform 150 miljoen erbij zou krijgen voor innovatie. Daarvan steekt het platform 40 miljoen in groot opgezet toponderzoek. Het gaat om nano– en biotechnologie en vernieuwingen op ICT–gebied.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer