Binnenland

Gronings protocol nu landelijk van kracht

Het zogenaamde Groningse protocol, dat aangeeft onder welke voorwaarden artsen het leven van ernstig zieke pasgeborenen zonder strafvervolging kunnen beëindigen, is overgenomen door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Daarmee is de richtlijn ook landelijk van kracht.

Binnenlandredactie
1 July 2005 23:04Gewijzigd op 14 November 2020 02:43

Dat heeft de Groningse kinderarts-jurist E. Verhagen, tevens voorzitter van de NVK-commissie Ethiek en Recht vrijdag bekendgemaakt.

Met het overnemen van de richtlijn geeft de landelijke vereniging van kinderartsen en neonatologen gehoor aan de wens van staatssecretaris Ross (Volksgezondheid), die vorig jaar stelde dat de beroepsgroep één protocol moest uitwerken. De NVK hoopt nu dat het kabinet snel met een voorstel komt voor de invoering van een landelijke toetsings- of adviescommissie, die artsen die het protocol uitvoeren achteraf controleert.

Op dit moment is de controle op de handelwijze van artsen die het leven van een pasgeborene beëindigen nog in handen van het openbaar ministerie. De Groningse kinderartsen, die het protocol hebben opgesteld, vrezen echter dat deze werkwijze de meldingsbereidheid van artsen niet ten goede komt.

Zij wijzen erop dat sinds in 1994 alle gevallen van levensbeëindiging bij wilsonbekwamen worden beoordeeld door regionale toetsingscommissies deze meldingspercentages gaandeweg zijn gestegen.

Uit een onderzoek dat vier Groningse kinderartsen begin dit jaar publiceerden, blijkt echter dat een arts die ervoor kiest het leven van een pasgeborene volgens het Groningse protocol te beëindigen ook op dit moment al weinig van justitie te duchten heeft. Alle 22 artsen die zich die afgelopen zeven jaar na het doden van een ernstig zieke baby bij justitie melden, werden ontslagen van rechtsvervolging, zo bleek uit dit onderzoek.

Toen naderhand duidelijk werd dat het in al deze gevallen patiëntjes betrof die werden geboren met een open rug nam een aantal neurochirurgen het Groningse protocol onder vuur. Zij waren met name bezorgd dat alleen de verwijzing naar het open ruggetje al toereikend zou zijn om baby’s te laten overlijden, terwijl voor patiëntjes die met een lichte vorm van deze aandoening te maken krijgen inmiddels een vrijwel normale levensverwachting geldt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer