Albanese partijen willen eerlijke verkiezingen
Na een felle campagnestrijd zijn de twee belangrijkste partijen in de Albanese parlementsverkiezingen het over één ding eens: een eerlijk verloop van de verkiezingen is cruciaal als Albanië de banden met het Westen wil aanhalen.
Eerdere verkiezingen in Albanië zijn steeds gepaard gegaan met fraude en andere onregelmatigheden. Morgen heeft Albanië een nieuwe kans te laten zien dat het vijftien jaar na de val van het communisme klaar is voor het felbegeerde lidmaatschap van de NAVO en van de Europese Unie.
De zittende premier Fatos Nano van de Socialistische Partij zegt dat hij niet tevreden zou zijn met een overwinning die niet op eerlijke, democratische wijze tot stand is gekomen. Zijn voornaamste tegenstander, Sali Berisha van de Democratische Partij, noemt de verkiezingen „historisch en essentieel.”
Ongeveer 500 internationale waarnemers zullen een oogje in het zeil houden, naast 4000 van hun Albanese collega’s. President Alfred Moisiu, wiens functie voornamelijk ceremonieel is, heeft de zestien grootste deelnemende partijen overgehaald een gedragscode te onderteken, in de hoop dat dit een eerlijk verloop van de verkiezingen ten goede komt.
Opiniepeilingen wijzen op een nek-aan-nekrace tussen Nano en Berisha. Beiden staan ze betere betrekkingen met het Westen voor, maar een belangrijk verschil in de verkiezingsprogramma’s is dat de democraten de belastingen willen halveren. De socialisten vinden dat voorstel irrationeel.
Albanië behoort tot de armste landen van Europa. De infrastructuur in het land is verwaarloosd en het gemiddelde maandinkomen is nog geen 207 euro. Het minimumloon is zo’n tachtig euro en 14,4 procent van de beroepsbevolking is werkloos. Corruptie binnen het gerechtelijk apparaat en de regering vormt een struikelblok voor eventuele Albanese toetreding tot de NAVO en de EU. Betere betrekkingen met West-Europese landen zouden de Albanese problemen wellicht kunnen verminderen, maar om dit te realiseren zal de levensvatbaarheid van de Albanese democratie morgen eerst aangetoond moeten worden.
Zo’n 2800 kandidaten van twintig verschillende partijen strijden in honderd districten om een zetel in het parlement. De veertig overige zetels worden toegewezen op basis van behaalde percentages van de stemmen. Ongeveer 2,8 miljoen mogen morgen hun stem uitbrengen. De officiële resultaten worden maandag aan het eind van de dag verwacht.