KPN raakt monopolie op vaste net kwijt
KPN verliest het monopolie op het vaste telefoonnet. Telecomtoezichthouder Opta bepaalde vrijdag dat het concern andere bedrijven in staat moet stellen om abonnementen te verkopen. Mogelijk zullen de prijzen van een telefoonaansluiting hierdoor dalen.
Bedrijven als Tele2 mogen nu al belminuten op het vaste net bij KPN inkopen om die tegen concurrerende prijzen te slijten. Voor het abonnement zelf was de consument echter aangewezen op KPN. Het besluit van de Opta biedt de zogenaamde carrier (pre)select-bedrijven nu de mogelijkheid een totaalpakket aan te bieden. Zij kunnen straks één rekening sturen voor zowel het abonnement als de telefoongesprekken.
De Opta hield vrijdag een presentatie waarin het besluit werd toegelicht. Volgens de onafhankelijke toezichthouder beschikt KPN nog steeds over een aanmerkelijke machtspositie in vaste telefonie. Daarom blijven naast de nieuwe concurrentiemaatregel ook enkele bestaande verplichtingen voor het telecombedrijf overeind om andere bedrijven een kans te geven.
„De consument zit nu nog met een navelstreng vast aan KPN. Dat gaan we aanpakken”, aldus Opta-voorzitter J. Arnbak vrijdag in de Volkskrant. „Als het gaat om vaste aansluitingen, heeft KPN een aandeel van 95 tot 99 procent. We vonden dat we die markt een zetje moesten geven. Eigenlijk is het zelfs een harde duw, maar dat doen we omdat dit ons op economische gronden zinvol lijkt.”
De Opta-voorzitter verwacht dat KPN niet blij zal zijn met de maatregel. Het vaste telefoonnet vormt voor het telecomconcern een ware melkkoe. Vorig jaar had KPN zo’n 6 miljoen aansluitingen op het vaste net, goed voor een winst van 1,6 miljard euro.
Door het besluit van de Opta krijgt KPN wel meer mogelijkheden om zijn klanten kortingen te geven. Daarnaast vervalt de regulering van de markt voor internationaal bellen in het geheel. Ook op enkele markten voor huurlijnen vervallen verplichtingen voor KPN. De Opta constateert dat op deze markt sprake is van „effectieve concurrentie.”
De telecomautoriteit stelt verder vast dat onder de huidige regulering de markt voor toegang tot breedbandinternet naar behoren functioneert. KPN blijft echter wel de plicht houden om concurrenten toe te laten tot het aansluitnetwerk. Er worden verder geen nieuwe verplichtingen opgelegd, ook niet voor toegang tot de kabelnetwerken.
Om ervoor te zorgen dat internetbellen ook door concurrenten kan worden aangeboden mag KPN internettelefonie voorlopig niet onder de kostprijs aanbieden. „We staan niet te popelen om KPN te straffen. Maar als we erachter komen dat ze bijvoorbeeld onder de kostprijs producten verkopen, hebben we zo onze middelen”, aldus Arnbak.
Nu KPN deze week bekendmaakte mobieletelefonieaanbieder Telfort in te willen lijven, sluit Arnbak niet uit dat de Opta ook in dit marktsegment ingrijpt. „Ik ga niet over het eindoordeel, maar het marktaandeel van KPN wordt hiermee wel erg groot. We gaan de gevolgen op een rijtje zetten.”