Buitenland

Nieuwe voorzitter Surinaamse parlement omstreden

De omstreden politicus Paul Somohardjo is donderdag gekozen tot nieuwe voorzitter van het Surinaamse parlement. Zijn benoeming is opmerkelijk, omdat hij een strafblad heeft.

Van onze correspondent
1 July 2005 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 02:43

In september 2003 moest de 62-jarige Somohardjo aftreden als minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, nadat hij door de rechter tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden was veroordeeld wegens „schending van de eerbaarheid.” Dat gebeurde nadat een deelneemster aan een door zijn partij georganiseerde missverkiezing aangifte had gedaan wegens aanranding. De rechter achtte dat uiteindelijk niet bewezen, maar veroordeelde Somohardjo wel omdat hij regelmatig ongevraagd de kleedkamer van de ontklede deelneemsters was binnengelopen.

Als bewindsman heeft Somohardjo weinig indruk gemaakt. Hij zorgde veelal eerder voor opschudding dan voor huizen. Daarnaast werd hij aan de lopende band in verband gebracht met frauduleuze en andere onfrisse zaken. Zo zou hij meerdere malen steekpenningen hebben aangenomen, maar deze beschuldigingen zijn nooit onderzocht. In 2002 overleefde hij een motie van wantrouwen in het parlement, die door de oppositie was ingediend na het zoveelste schandaal.

In Nederland, waar hij jarenlang woonde, is Somohardjo vooral bekend van een live televisie-uitzending van de talkshow van Karel van de Graaf, waarbij hij op de vuist ging met een politieke tegenstander. In 1995, toen hij al lang en breed terug was in Suriname, werd hij in Nederland failliet verklaard omdat hij minstens twintig schuldeisers niet had betaald.

Ook in eigen land heeft hij de reputatie het privé niet zo nauw te nemen als het om financiële zaken gaat en komt hij van het ene in het andere schandaal terecht. Zo organiseerde hij enkele jaren gelden een loterij, waarvan de trekking echter nooit werd gehouden. De deelnemers hebben hun inzet nooit teruggekregen.

Dat hij ondanks zijn besmuikte verleden toch voldoende steun heeft gekregen om het te schoppen tot parlementsvoorzitter, na het presidentschap het hoogste wat je als politicus in Suriname kunt bereiken, heeft alles te maken met de vorming van een nieuwe coalitie. De 62-jarige Somohardjo is voorzitter van de Javaanse partij Pertjajah Luhur, een van de vier partijen binnen de nu nog regerende Nieuw Front-combinatie, die wordt geleid door president Ronald Venetiaan.

Bij de verkiezingen van 25 mei raakten de regeringspartijen hun ruime meerderheid in het parlement kwijt, maar het Nieuw Front probeert met enkele kleinere combinaties alsnog een coalitie te vormen. Somohardjo had graag gezien dat hij het vice-presidentschap mocht bekleden, maar dat stuitte mede gezien zijn veroordeling op bezwaren bij de andere partijen. Door hem het voorzitterschap van het parlement te geven, is voorkomen dat Pertjajah Luhur de coalitiebesprekingen zou afbreken en daarmee het Nieuw Front naar de oppositiebanken zou worden verwezen.

Door een deel van de mogelijke coalitiepartners is hij donderdag met tegenzin tot parlementsvoorzitter gekozen, ten koste van zijn tegenkandidaat Jenny Geerlings-Simons, die door de Nationale Democratische Partij (NDP) van ex-dictator Desi Bouterse naar voren was geschoven. Somohardjo kreeg 29 van de 49 uitgebrachte stemmen.

De komende dagen zullen naar verwachting de coalitiebesprekingen worden afgerond. Met de A Combinatie, waarin drie bosnegerpartijen samenwerken, zit het Nieuw Front inmiddels op één lijn en is overeenstemming bereikt over de verdeling van de ministersposten. Het Nieuw Front en de A Combinatie hebben samen een wankele meerderheid van 28 van de 51 parlementszetels. Getracht wordt ook de A1-combinatie (goed voor drie zetels) over de streep te trekken. Maar de gesprekken zijn de afgelopen week vastgelopen over de verdeling van de ministeries.

Als de besprekingen definitief met succes zijn afgerond, zal de nieuwe coalitie zittend president Venetiaan voordragen voor een nieuwe termijn van vijf jaar. De bejaarde oud-parlementsvoorzitter Ram Sardjoe is de kandidaat voor het vice-presidentschap. Omdat zij in het parlement hoogstwaarschijnlijk niet de vereiste meerderheid zullen krijgen, moet de Verenigde Volksvergadering (VVV), waarin naast de parlementsleden ook honderden vertegenwoordigers uit districten en ressorten zitting hebben, bij gewone meerderheid instemmen met hun benoeming. Dit proces neemt zeker enkele weken in beslag. De verwachting is dat de nieuwe regering pas in de loop van augustus daadwerkelijk aan de slag kan gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer