Nederzettingen Gazastrook verboden terrein
Het Israëlische leger is donderdag opnieuw opgetreden tegen joodse extremisten die zich verzetten tegen de voorgenomen ontruiming van de nederzettingen in de Gazastrook. Alle joodse kolonies in het bezette Palestijnse gebied zijn tot ’gesloten militair terrein’ verklaard. Israëliërs die niet in de Gazastrook wonen, mogen er niet meer in.
Een groot aantal militairen en politieagenten bestormde donderdag het Maoz Hayam–hotel in het nederzettingenblok Gush Katif, waar zich de afgelopen weken ongeveer honderd rechtse activisten hadden verschanst. Zij zouden het gebouw hebben willen gebruiken als uitvalsbasis voor verzet tegen de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook, die medio augustus moet plaatsvinden.
Volgens het dagblad Haaretz hadden de activisten zich verzameld in de eetzaal van het hotel en zich met handboeien aan elkaar vastgeketend. De meesten zouden uiteindelijk vrijwillig het pand hebben verlaten. Vier extremisten die zich wel verzetten, zijn aangehouden.
Enkele uren voor de bestorming had het Israëlische leger de joodse kolonies in de Gazastrook tot verboden terrein verklaard. Volgens een verklaring van het leger gebeurde dat omdat de afgelopen dagen sprake is van „opnieuw een ernstige escalatie van extremistische activiteiten".
De veiligheidsdiensten zouden beschikken over informatie dat meer fanatieke tegenstanders van het terugtrekkingsplan van premier Ariel Sharon naar de Gazastrook willen trekken „om met provocaties de zaak te laten escaleren". Een woordvoerster verklaarde tegen de Legerradio dat de afsluiting van het gebied een tijdelijke maatregel is.
De Israëlische regering wil de 21 joodse nederzettingen op de kleine en dichtbevolkte Gazastrook opgeven. Sharon heeft gewaarschuwd dat hij „alle noodzakelijke maatregelen" zal nemen om de „vandalen" die zijn terugtrekkingsplan willen ondermijnen, te stoppen.
In de Gazastrook kwam het woensdag tot gewelddadige confrontaties toen Israëlische militairen enkele bezette gebouwen wilden ontruimen. Volgens Haaretz verwijderde het leger met harde hand tientallen kolonisten uit de buitenpost Tal Yam, in al–Mawasi, in het zuiden van het bezette gebied.
Bij de vechtpartijen die volgden, vielen enkele gewonden. Ook in Gush Katif raakten acht mensen gewond door schermutselingen. Een jonge Palestijn werd bijna gelyncht door joodse extremisten. Israëlische militairen moesten hem met hun lichaam beschermen tegen een regen van stenen.
Ook in steden in Israël zelf werd donderdag opnieuw actie gevoerd. Ongeveer honderd betogers blokkeerden enige tijd de belangrijkste toegangsweg naar Jeruzalem. De politie is in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Alle verloven van officieren zijn ingetrokken, aldus Israëlische media.
Woensdagavond hadden actievoerders ook al belangrijke verkeersknooppunten rond Jeruzalem, Tel Aviv en Haifa geblokkeerd. De politie zette onder meer waterkanonnen in om de betogers uiteen te drijven. Agenten verrichtten meer dan 150 arrestaties.