Binnenland

Opnieuw overwegend werkstraffen voor relschoppers

De politierechter heeft donderdag aan deelnemers van de voetbalrellen rond de wedstrijd Feyenoord–Ajax in april in Rotterdam overwegend voorwaardelijke cel– en daarnaast werkstraffen opgelegd. Ook kregen alle veertien mannen die zich voor de rechter moesten verantwoorden een stadionverbod.

ANP
30 June 2005 19:02Gewijzigd op 14 November 2020 02:42

In totaal moesten zestien verdachten voorkomen. Twee zaken werden aangehouden. Voor het eerst moesten relschoppers van wie een foto op internet was geplaatst, voor de rechter verschijnen. Tien van de zestien waren op de site van de politie Rotterdam–Rijnmond te zien. De meesten hebben zichzelf gemeld.

Al enkele keren eerder moesten relschoppers zich voor de rechter verantwoorden. Ook toen werden vooral taakstraffen opgelegd.

Rond de voetbalklassieker Feyenoord–Ajax op 17 april braken voor en na de wedstrijd rellen uit. Bij de ongeregeldheden raakten agenten slaags met grote groepen Feyenoord–supporters. Daarbij raakten 42 politiemensen gewond.

Als hoogste straf werd donderdag zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk, een werkstraf van 120 uur en daarbovenop een stadionverbod van twee jaar opgelegd. Het Openbaar Ministerie ziet deze ’supporter’ als een van de aanstichters van de rellen. Hij zou als een soort leider hebben opgetreden en zo de rest hebben aangezet tot het gooien van voorwerpen naar de mobiele eenheid. Ook heeft hij zelf met een ruim twee meter lange ijzeren staaf gegooid. De rechter achtte niet bewezen dat hij dit voorwerp opzettelijk naar de ME wierp om een agent te verwonden.

Behalve de rechter heeft ook voetbalbond KNVB alle relschoppers een stadionverbod van twee jaar, plus een geldboete, gegeven. Het verschil is dat de rechter de veroordeelden verplicht zich bij elke wedstrijd te melden op een politiebureau bij hen in de buurt. Als de relschoppers zich toch opnieuw misdragen, wordt de voorwaardelijke straf omgezet in onvoorwaardelijk.

Het OM eiste zwaardere straffen. De officier van justitie wilde de aanstichter twaalf maanden, waarvan twee voorwaardelijk, in de cel zien. Justitie beraadt zich of zij in beroep gaat tegen de uitspraken van donderdag en die van maandag, toen de tweede groep relschoppers ook vooral taakstraffen kreeg.

Dat deed het OM al wel tegen de vonnissen van woensdag. Toen moesten vijf minderjarigen voorkomen. Zij kregen werkstraffen tot honderd uur. Het OM gaat in beroep omdat de politierechter geen stadionverbond oplegde. Het verbod van de KNVB vindt het OM niet voldoende.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer