VWA: minder nitraat in sla en spinazie
Nederlandse spinazië en sla bevatten vorig jaar aanzienlijk minder nitraat dan in voorgaande jaren. Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bleek donderdag dat 3,9 procent van de geteste groenten teveel van deze stof bevatte. In 2003 was dat nog 11,4 procent.
Nitraat komt van nature voor in verschillende groenten waaronder sla en spinazië. Wanneer deze groenten bewaard, gekookt of gegeten wordt kan de stof zich omzetten in nitriet. In de darmen kan nitriet veranderen in het kankerverwekkende nitrosamine. In Europese regels is daarom vastgelegd hoeveel nitraat een krop sla maximaal mag bevatten.
Het is vooral het weer dat van invloed is op de hoeveelheid nitraat in de groenten. Schijnt de zon veel, dan daalt dat gehalte. Om die reden heeft Nederland net als België, Luxemburg en andere noordelijke EU–lidstaten een versoepeling van de Europese nitraatnormen gekregen in de wintermaanden. Dan mag er iets meer nitraat in de spinazie zitten.
De VWA controleerde in totaal 181 monsters sla, ijsbergsla en spinazie. Van de gewone sla overschreden zeven kroppen de limiet. Alle onderzochte ijsbergsla voldeed aan de normen, evenals de spinazie.