Steun werkgever aan kinderopvang mogelijk verplicht
Als er in CAO’s te weinig afspraken worden gemaakt over een werkgeversbijdrage voor kinderopvang, overweegt het kabinet een dergelijke bijdrage bij wet te verplichten. Minister Zalm van Financiën heeft dat donderdag in de Tweede Kamer gezegd.
Volgens de nieuwe Wet kinderopvang dragen ouders, overheid en werkgevers ieder voor eenderde bij aan de kosten. De werkgeversbijdrage is echter niet verplicht en blijft in een aantal CAO’s uit. Een flink deel van de Kamer wil dat werkgevers worden verplicht mee te betalen aan de kinderopvang van hun personeel.
Zalm toonde zich donderdag in het debat over de Voorjaarsnota huiverig om het lesgeld voor 16- en 17-jarigen dit jaar al af te schaffen, zoals de Kamer wil. De financiële dekking op langere termijn is volgens hem een probleem. Suggesties uit de Kamer voor een dekking kunnen hem tot dusver niet bekoren.
Zalm had geen moeite met het voorstel van VVD om spaarloon te deblokkeren, waardoor mensen op korte termijn extra geld kunnen besteden. De economie krijgt dan een duwtje in de goede richting, maar Zalm temperde de verwachtingen. „Ik heb niet de illusie dat de Nederlanders nu de volle 4,5 miljard gaan besteden.”
Volgens Zalm is in het verleden bewezen dat zo’n maatregel slechts een beperkt effect heeft.