Binnenland

Kamer steunt vervanging WAO

Een forse meerderheid in de Tweede Kamer stemt komende nacht voor de WIA, de vervanger van de WAO. Naast de regeringspartijen CDA, VVD en D66 zijn ook LPF en SGP akkoord. De linkse oppositie is tegen. Ook de ChristenUnie besloot donderdag na lang wikken en wegen geen steun te verlenen.

Redactie politiek
30 June 2005 11:42Gewijzigd op 14 November 2020 02:42

„Dit wordt een enorm moment”, zo blikte minister De Geus van Sociale Zaken donderdagmorgen voor de EO-radio alvast vooruit op de stemming, die voor halfdrie vannacht op de agenda staat. Na ruim tien jaar discussiëren over hervorming van de WAO bleek er woensdag in het afsluitende debat voldoende steun te zijn. „We hebben nu eindelijk een opvolger”, aldus De Geus.

Belangrijkste verandering is volgens de minister dat voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten hun resterende arbeidsgeschiktheid centraal wordt gesteld. Werkgevers worden financieel geprikkeld om hen aan het werk te houden of in dienst te nemen, waarbij de staat zorgt voor een loonaanvulling. Dat geldt niet voor wie voor 80 procent of meer arbeidsongeschikt is. Zij krijgen een hogere uitkering.

Het debat over de WIA werd de afgelopen weken nog spannend doordat De Geus in eerste instantie geen enkele steun kreeg voor zijn voorstel om de regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten zowel door UWV als door particuliere verzekeraars te laten uitvoeren. Op dit punt bereikten CDA, VVD en D66 een moeizaam compromis, waardoor in 2006 alleen UWV nog uitvoerder is.

SGP’er Van der Vlies bekritiseerde dit compromis woensdag. Hij had liever een blijvend publieke uitvoering gezien. Over het geheel genomen kan de SGP vannacht echter instemmen met de nieuwe wet. „In het nieuwe wetsvoorstel zit voor de gedeeltelijk arbeidsgeschikten de prikkel om aan het werk te gaan. Het is die benadering die de SGP-fractie erg aanspreekt in het nieuwe wetsvoorstel.”

De ChristenUnie moest zich donderdagmorgen nog beraden, maar zal uiteindelijk tegenstemmen. Groot pijnpunt is volgens kamerlid Huizinga dat er geen toeslag komt voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten die graag willen werken, maar na enkele jaren nog steeds geen baan hebben gevonden. „Wij hebben er echt grote moeite mee dat zij uiteindelijk in de bijstand terechtkomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer