Binnenland

Hardere acties na staking stadsvervoer

De staking van woensdag in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht krijgt een „hard, intensief en langdurig" vervolg.

ANP
29 June 2005 20:49Gewijzigd op 14 November 2020 02:42
DEN HAAG - Voor het VNG-kantoor in Den Haag protesteren woensdagmiddag een paar duizend actievoerders. Aanleiding voor het protest vormt de opstelling van de werkgecvers in het al maanden durende conflict over de CAO voor 190.000 gemeenteambtenaren. Foto
DEN HAAG - Voor het VNG-kantoor in Den Haag protesteren woensdagmiddag een paar duizend actievoerders. Aanleiding voor het protest vormt de opstelling van de werkgecvers in het al maanden durende conflict over de CAO voor 190.000 gemeenteambtenaren. Foto

Dat hebben de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak gedreigd in de vastgelopen onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor de 190.000 gemeenteambtenaren.

Afgelopen mei wezen de bonden het eindbod voor een nieuwe CAO van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als ondermaats van de hand. Sindsdien organiseren zij kleine en grotere werkonderbrekingen bij gemeentelijke diensten zoals het stadsvervoer, ambulances en de brandweer.

Naast de staking in het stadsvervoer draaiden woensdag ambulancediensten en brandweerkorpsen door het hele land zondagsdiensten. Verder hielden gemeenteambtenaren her en der werkonderbrekingen op (stadsdeel)kantoren, aldus de bonden.

Tijdens een protestmanifestatie bij het kantoor van de VNG in Den Haag kondigden FNV en CNV nieuwe acties aan voor september tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam en bij Sail Amsterdam. Volgens de ambtenarenbonden zullen de evenementen zeker hinder ondervinden. Na de zomerpauze staan verder stakingen van 24 en 48 uur op de rol bij diverse gemeentediensten zoals de reinigingsdiensten. „Zeker tijdens grote evenementen zou het toch heel vervelend zijn als dan niet het vuil wordt opgehaald", aldus CNV-onderhandelaar W. Berg.

De 24-uursstaking in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht begon woensdag om 06.00 uur. Ondanks de actie vonden forensen in de spits rustig hun weg door de drie steden. De actie leidde niet tot veel verkeersproblemen.

Op de centrale stations van de drie steden attendeerden omroepers, posters, menshoge borden en de elektronische borden de reizigers op de staking. Treinen en streekbussen van onder meer Connexxion reden wel. Eenmaal in het centrum aangekomen, gingen veel reizigers te voet verder, of met de fiets of de taxi, die de drukte nauwelijks aankonden.

Alleen in Amsterdam moest de politie er bij de taxistandplaats nog even aan de pas komen om de vaart erin te houden. Door het laden en lossen van bagage van veelal toeristen stokte de doorstroming van de taxi’s.

Volgens de vakbonden deden tussen de 2000 en 2500 actievoerders mee aan de manifestatie bij de VNG. Een woordvoerder van de werkgeversorganisatie van de gemeenten telde echter niet meer dan duizend demonstranten. De FNV ziet de weigering van de VNG om de acties serieus te nemen als „gebrek aan respect". Ook CNV-onderhandelaar Berg irriteert zich aan „de badinerende toon" van de werkgevers. Daarmee vergroten ze volgens hem alleen maar de onvrede en actiebereidheid onder de gemeenteambtenaren.

Abvakabo-bestuurder M. Jansma stelde dat in Utrecht wellicht niet alle chauffeurs staakten die op de circa tweehonderd bussen van het vervoersbedrijf GVU rijden. „Maar zeker wel het merendeel en dan wordt altijd het hele vervoer platgelegd. Ook volgens de Amsterdamse stadsvervoerder GVB legden niet alle werknemers het werk neer. „Sommigen hebben zich ziek gemeld en anderen hebben een verlofdag opgenomen", aldus een woordvoerder.

Het conflict om de nieuwe CAO voor gemeenteambtenaren draait om loon, doorbetaling van loon bij ziekte en over de wens van de VNG om in te grijpen in een speciale vroegpensioenregeling. De bonden willen het functioneel leeftijdsontslag voor mensen met zware beroepen handhaven. Bijvoorbeeld brandweerlieden en ambulancemedewerkers kunnen nu op hun 55e met pensioen. De werkgevers willen dat deze mensen langer doorwerken in lichtere functies.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer