Veel corruptie bij douaniers Antillen
Van de douaniers van de douanekorpsen op Curaçao, Sint Maarten en Bonaire maakt 25 tot 30 procent zich schuldig aan corruptie, drugshandel of ander crimineel gedrag. Dit blijkt uit een onderzoek van de commissie-Wiel naar de integriteit van het douanepersoneel op de Nederlandse Antillen. Het rapport werd gemaakt in opdracht van de ministers Martha (Justitie) en Voges (Financiën).
Tegen 49 van de 197 douaniers op Curaçao bestaan verdenkingen. Op Bonaire zijn dertien van de dertig beambten verdacht en op Sint Maarten gaat het om drie van de tien douanebeambten. Deze personen moeten volgens de commissie nader worden onderzocht zodat strafrechtelijke- of disciplinaire sancties kunnen worden genomen.
De commissie-Wiel is van mening dat de omvang van de corruptie zorgelijk is. Volgens de commissie is de douane een „door de overheid veronachtzaamde en miskende organisatie” waarin zwaar gedemotiveerde mensen werken. Het moreel is ver beneden peil. De werkomstandigheden zijn onder de maat. Daar komt bij dat vanwege de bezuinigingen een gevoelig personeelstekort is ontstaan, waardoor de werkdruk te hoog is. Het salaris wordt als ontoereikend ervaren.
De commissie houdt ook de top van de douane verantwoordelijk voor de heersende cultuur waarin corruptie niet wordt aangepakt en een sfeer die de integriteit van douaniers niet bevordert. Er is sprake van een grote communicatie- en acceptatiekloof tussen de leiding van de organisatie, de chefs en het overige personeel.
De inspecteur der Invoerrechten en Acijnzen, E. Rosenda, vindt het beneden alle peil dat het rapport-Wiel al sinds oktober vorig jaar klaar was, maar door de ministers Martha en Voges geheim is gehouden. Ook de douane kreeg nooit inzage. Pas nu het rapport via de media is uitgelekt, krijgt de douane een exemplaar aangeboden.
Rosenda meent dat het rapport aantoont dat de douane te lijden heeft onder de bezuinigingen. „Door jarenlange bezuinigingen en inkrimping van personeel is de dienst zo ver uitgekleed dat de douane feitelijk haar taken niet meer naar behoren kan uitvoeren”, zegt Rosenda. Hij vindt het begrijpelijk dat medewerkers ongemotiveerd en verbitterd raken. Hij doet een beroep op de politiek om het functioneren van de douane te verbeteren door de nodige menskracht en middelen ter beschikking te stellen.
Het ministerie van Justitie in Den Haag wil niet reageren omdat het rapport nog niet openbaar is. Regelmatig smokkelen koeriers, zogeheten bolletjesslikkers, drugs vanuit de Antillen naar Nederland. Minister Korthals (Justitie) wil hier een einde aan maken. Afgelopen weekeinde doken er toch weer berichten op dat er tien koeriers door de Nederlandse douane waren gekomen.