Zware Duitse kritiek op noodoverloopgebieden
De Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft zware kritiek op het Nederlandse plan voor noodoverloopgebieden, die ingezet zouden kunnen worden bij extreem hoogwater in de grote rivieren. De deelstaat zal niet toestaan dat Duits gebied onder water loopt door dit Nederlandse plan.
Dat zegt verantwoordelijk minister B. Höhn in een congresbundel voor de grensoverschrijdende Hoogwaterconferentie, die donderdag in Arnhem wordt gehouden. Duitsland en Nederland komen sinds de dreigende watersnood in 1995 elke twee jaar bijeen om hoogwatermaatregelen in het stroomgebied van de Rijn te bespreken.
Höhn stelt dat in Noord-Rijnland-Westfalen al veel maatregelen zijn genomen om de rivier meer ruimte te geven. Duitsland besteedt daar tot 2015 bijna een miljard euro aan. Water dat in Duitsland kan wegvloeien vermindert de wateroverlast in Nederland. „Een noodoverloopgebied aan de Nederlandse kant van de grens zou betekenen dat hoogwater dat ons eerst passeert door de achterdeur alsnog naar ons terugkomt. Dat kunnen we niet toestaan”, aldus Höhn.
In Nederland komt de commissie Luteijn waarschijnlijk nog voor de zomer met een definitief voorstel voor noodoverloopgebieden. Het lijkt al zeker dat onder andere de Ooijpolder bij Nijmegen, die geheel aan Duitsland grenst, zo’n gebied zal worden. Het plan is om bij zeer extreme waterstanden polders onder water te zetten, zodat het rivierwater de ruimte krijgt. Daardoor heeft de rest van Nederland minder last van overstromingen. Als de Ooijpolder onder water loopt krijgt het aangrenzende Duitse Duffeltgebied daar zeker mee te maken.
Höhn wijst er op dat Nederland en Duitsland tot nu toe op basis van gezamenlijkheid veel maatregelen voor hoogwaterbescherming hebben genomen. Zo heeft Nederland Duitsland geld gegeven voor dijkverbetering, omdat het benedenstroomse gebied daar direct van profiteert. Duitsland geeft onder meer de zijrivieren van de Rijn meer ruimte en brengt het aantal vierkante meters verharde oppervlakte drastisch terug.
„ We hebben samen met Nederland een lange grens en moeten dus wel met elkaar samenwerken. Het is voor ons al lastig genoeg om inwoners uit te leggen dat we uit solidariteit maatregelen nemen waarvan anderen profiteren”, aldus de Duitse minister.
Noord-Rijnland-Westfalen, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de provincie Gelderland ondertekenen donderdag in Arnhem een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tot 2006. Rijkswaterstaat presenteert plannen voor de afvoer van hoogwater bij de uitmonding in zee.