Grondvlak
De christelijke gereformeerde kerk in Noordeloos opent zaterdag de deuren van het nieuwe kerkgebouw. Het pand staat aan de Noordzijde 1. In de openingsdienst, die om 15.00 uur begint, gaat de plaatselijke predikant, ds. B. de Romph, voor. Ook jongeren zullen in deze dienst hun medewerking verlenen, onder andere door het binnenbrengen van de doopvont en de kanselbijbel.
Aanvankelijk werd overwogen de bestaande kerk te renoveren. Maar omdat dit niet haalbaar was en het gebouw niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften, werd in 2001 gekozen voor de bouw van een nieuwe kerk.
De bouw van de kerk is onderdeel van een vierstappenplan. In 1998 werd naast en achter de bestaande kerk bouwgrond gekocht. Twee jaar later werd het verenigingsgebouw uitgebreid. De derde fase was de bouw van de nieuwe kerk. En volgend jaar wordt de pastorie gerenoveerd en het terrein aangepakt.
Nadat de nieuwe kerk in gebruik is genomen, wordt de oude kerk gedeeltelijk gesloopt. Een gedeelte van de buitenmuren blijft echter staan, zodat er een ommuurde pastorietuin ontstaat.
Bij de voorbereiding liep de kerkelijke gemeente aan tegen het feit dat het bouwplan in het beschermd dorpsgezicht van Noordeloos lag. Het toezicht op het beschermd dorpsgezicht wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Deze instantie wees het eerste plan, een achtkantig kerkgebouw dat op papier al helemaal was uitgewerkt, af. Monumentenzorg eiste dat de kerk gebouwd werd in een schuurmodel.
In de nieuwe kerk zijn de banken rondom de kansel gegroepeerd. Het orgel komt achter in de kerk op een daarvoor gemaakte orgelgalerij. De bouwcommissie heeft het kerkgebouw een eigentijdse uitstraling gegeven. Smeedwerk en glas-in-loodramen werden gecombineerd met een strakke en moderne bouwstijl. Voor de ruiten zijn tien glas-in-loodelementen aangebracht. Elk element symboliseert een aan de Bijbel ontleende voorstelling, zoals een duif, een kruis, een vis en een regenboog.
De kerk is groter dan het vorige pand. Destijds waren er 355 zitplaatsen. Nu zijn dat er 400. Dat is nog uit te breiden tot ongeveer 500.
Gemeenteleden leverden een grote bijdrage aan de nieuwbouw. Vrijwilligers hebben bijvoorbeeld al het bouwkundige en constructieve tekenwerk verricht. Daarmee werd ongeveer 70.000 euro bespaard. Het bedrag dat de kerk moet betalen, komt nu uit op zo’n 690.000 euro. Volgens de bouwcommissie is de offervaardigheid in de gemeente erg groot. Op dit moment is door giften, acties en renteloze leningen al 70 procent van het bedrag binnen.
Ger. gem. ’s-Gravenpolder
De leden van de gereformeerde gemeente in het Zeeuwse ’s-Gravenpolder zullen ongeveer een jaar lang de diensten volgen in een bedrijfsloods. De Elimkerk aan de Langeweg wordt grondig verbouwd. Er komen zo’n 400 zitplaatsen bij. Na de verbouwing zijn er ongeveer 1500 plaatsen. Bovendien krijgt de kerk twee nieuwe zalen en wordt er een luchtbehandelingssysteem aangelegd. Ook wordt het orgel verplaatst. Dat staat nu nog op een orgelgalerij. In de toekomst moet het boven de preekstoel staan.
Volgens scriba S. Boogaard is de uitbreiding nodig omdat de gemeente licht groeit. De kerk zit elke zondag vrijwel helemaal vol. „In 1977 is deze kerk opgeleverd. Toen waren er zo’n 700 plaatsen. In 1991 kwamen er 400 bij en nu moeten we weer verbouwen.”
De scriba gaat er niet direct van uit dat over een jaar of vijftien weer een vergroting noodzakelijk is. „Ik verwacht een gematigde toename van het aantal leden.”
Toen de kerk werd gebouwd, stond deze aan de rand van het dorp. Door de bouw van nieuwe wijken staat het bedehuis inmiddels middenin het dorp.
Boogaard verwacht dat de verbouwing enkele weken na afloop van de bouwvak kan beginnen. Alle kerkbanken worden overgebracht naar de bedrijfsloods, ruim een kilometer buiten het dorp. Ook worden er stoelen in gezet. Na ongeveer een jaar kunnen de leden weer terugkeren naar hun eigen kerkgebouw.
Website Leeuwarder kerk
De Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden heeft sinds kort een eigen website: www.grotekerkleeuwarden.nl. De site geeft informatie over de geschiedenis en over de gebruiksmogelijkheden van de kerk. Ook is er een agenda te raadplegen met informatie over de verschillende activiteiten in de kerk. Behalve voor kerkdiensten wordt de kerk ook gebruikt voor congressen, concerten, symposia, vergaderingen, lezingen en feesten.
Deze zomer loopt (tot eind augustus) in de Jacobijnerkerk de tentoonstelling ”De blik omhoog”. Daarin geven beeldende kunstenaars hun gedachten weer over de vraag: Welke levensbeschouwing of welk geloof geeft bezieling voor de toekomst?