Coalitie vormt hecht blok in debat WAO
De oppostie weet niet of nauwelijks een voet tussen de deur te krijgen bij de coalitiepartijen over het vorige week gesloten WAO-akkoord. Zo bleek er maandag onvoldoende steun te zijn voor een PvdA-voorstel om werknemers die voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt raken, vijf jaar lang ontslagbescherming te geven.
Wie voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt wordt verklaard, heeft geen recht op een uitkering volgens de nieuwe WAO en moet aan het werk blijven. PvdA-kamerlid Bussemaker vreest dat het merendeel in de praktijk toch zijn baan kwijtraakt. Deze werknemers dreigen volgens haar tussen wal en schip te vallen. Zij wees erop dat deze groep, in tegenstelling tot mensen die meer zijn afgekeurd, geen recht hebben op begeleiding naar ander werk.
Het PvdA-voorstel werd maandag echter alleen gesteund door de oppositie. Volgens minister De Geus van Sociale Zaken is het een misverstand dat mensen die arbeidsongeschikt raken op termijn vaak worden ontslagen. VVD-kamerlid De Vries waarschuwde bovendien dat ontslagbescherming voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten het voor werkgevers wel erg onaantrekkelijk maakt om deze mensen aan te nemen.
In totaal dienden de drie linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP enkele tientallen wijzigingsvoorstellen in. Enkele daarvan zijn mede ondertekend door de ChristenUnie. Andere amendementen van de oppositie zijn vooral bedoeld om werkgevers te stimuleren meer gehandicapten in dienst te nemen en om de bijverdienmogelijkheden voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten te verruimen. Onder meer Vendrik (GroenLinks) en De Wit (SP) drongen aan op handhaving van de huidige quotering, die voorschrijft hoeveel arbeidsongeschikten een werkgever in dienst moet hebben.
De coalitiefracties en het kabinet werden het vorige week na wekenlang gesteggel eens over het wetsvoorstel van De Geus, dat per 1 januari moet ingaan. Gisteren werd het laatste technische overleg erover gehouden, morgen staat het plenaire kamerdebat op de agenda.