Buitenland

EU-crisis in diverse landen ter discussie

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, vindt dat de verdere uitbreiding van de Europese Unie na de toetreding van Roemenië en Bulgarije moet worden opgeschort en dat Frankrijk zijn EU-beleid moet herzien.

AP
28 June 2005 08:30Gewijzigd op 14 November 2020 02:42

Sarkozy zei dat maandag na afloop van een bijeenkomst van partijleiders die premier Dominique de Villepin had belegd om lessen te trekken uit het Franse nee tegen de Europese grondwet.

De verwerping van de grondwet door de Franse bevolking laat zien dat er verscheidene dingen moeten veranderen, zei Sarkozy, die behalve minister ook de leider is van de centrumrechtse regeringspartij UMP. Hij zei dat de UMP van plan is in oktober een groot congres over Europa te houden.

Behalve de hoge werkloosheid en de vrees banen te verliezen aan immigranten was weerstand tegen toetreding van Turkije tot de EU een belangrijk argument van Franse neestemmers. Sarkozy zei dat Frankrijk vragen moet stellen over de grenzen van Europa en dat verdere uitbreiding moet worden opgeschort, op zijn minst totdat de Europese instellingen zijn aangepast.

De Britse premier Tony Blair heeft maandag gezegd de nieuwste EU-lidstaten niet in de steek te laten tijdens het Britse voorzitterschap van de Unie en dat hij daarom zal proberen een einde te maken aan de onenigheid over de Europese begroting. „We moeten ervoor zorgen dat landen als Polen, Tsjechië en Hongarije het geld krijgen dat ze nodig hebben. Wij waren voorvechters van uitbreiding en kunnen deze landen nu niet in de kou laten staan”, aldus Blair.

In Polen bespraken de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, zijn Franse ambtgenoot Philippe Douste-Blazy en de Britse minister van Europese Zaken, Douglas Alexander, maandag de Europese crisis met de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Adam Rotfeld. Na het mislukken van de top in Brussel tien dagen geleden wil Rotfeld dat Polen een leidende rol gaat spelen om Europa uit de crisis te halen. Rotfeld had niet direct een plan om dit te bewerkstelligen, maar de meeste Poolse leiders willen de Europese grondwet ratificeren om de toekomst van Europa zeker te stellen.

De Europese crisis laat ook Scandinavië niet onberoerd. In het Deense dorp Falsled kwamen maandag de leiders van Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland bijeen om onder meer de crisis te bespreken. Ook een aantal andere onderwerpen, zoals de Scandinavische samenwerking en de hervorming van de Verenigde Naties aan bod komen, stond op de agenda voor de Noord-Europese top.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer