PvdA-plan voor 20.000 extra banen
De PvdA-fractie heeft maandag een plan gepresenteerd om bijna 20.000 extra banen te scheppen. De PvdA doet dit door dit jaar al een ‘werkbonus’ in te voeren die kan oplopen tot 500 euro per jaar voor mensen met een modaal inkomen.
Daarboven wordt de bonus geleidelijk afgebouwd. De maatregel moet betaald werken aantrekkelijker maken.
Verder willen de sociaal-democraten de koppeling tussen lonen en uitkeringen per 1 juli van dit jaar al herstellen en niet pas volgend jaar, zoals het kabinet voorstelt. Ook moeten meer ouderen de mogelijkheid krijgen om gebruik te maken van een speciale belastingkorting. Op dit moment kunnen meer dan een half miljoen ouderen geen gebruik maken van deze regeling, omdat ze te weinig belasting betalen.
Daarnaast wil de PvdA volgend jaar 200 miljoen euro uittrekken om misstanden in verpleeghuizen aan te pakken. Het plan van de coalitie om het schoolgeld voor 16- en 17-jarigen af te schaffen, wil de PvdA vervangen door een boekenbonus van 330 euro voor deze groep.
De kosten van het PvdA-plan lopen op tot 1,3 miljard euro in 2006. Het grootste deel van het geld wil de fractie halen uit de hogere aardgasbaten. Het plan leidt niet tot een hoger financieringstekort vergeleken met de kabinetsvoornemens.
Volgens fractieleider Bos zijn de maatregelen nodig om het vertrouwen van de burgers in economie en overheid te herstellen. Hij verwijst naar een aantal adviezen waarin ook wordt bepleit voor lastenverlichting om de economie een zetje in de rug te geven.
De sociaal-democraten dienen hun plan dinsdag in bij de behandeling van de Voorjaarsnota in de Tweede Kamer. Ze hopen dan op steun van regeringspartij D66. Die heeft onlangs ook een plan gepubliceerd om de economische groei via lastenverlichting te stimuleren. D66 wil dat financieren door het financierinsgtekort iets te laten oplopen. Bos sprak maandag van „een oprecht uitgestoken hand aan D66".
D66-kamerlid Bakker laat in een reactie weten het eens te zijn met het doel dat de PvdA nastreeft, namelijk herstel van vertrouwen in de economie door lastenverlichting. „Maar bij de instrumenten die ze kiezen heb ik vraagtekens”. Bakker ziet weinig in een werkbonus, omdat die volgens hem tot onnodige rompslomp leidt. Ook het plan voor een boekenbonus ziet hij niet zitten. „Ik kies liever voor het afschaffen van het lesgeld”.
Ook de ChristenUnie komt in het debat over de Voorjaarsnota met een voorstel om het lesgeld voor 16- en 17-jarigen af te schaffen. De financiële dekking zoekt deze fractie in een besparing op de tegemoetkoming onderwijsbijdragen, een potje voor ouders die het lesgeld niet kunnen betalen.