PvdA wil ontslagbescherming in nieuwe WAO
Werknemers die voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt raken, moeten in de nieuwe WAO ontslagbescherming krijgen voor een periode van vijf jaar.
Dat staat in een amendement dat PvdA-kamerlid Bussemaker maandagmiddag zal indienen bij de behandeling van de WAO-plannen van minister De Geus van Sociale Zaken.
Het voorstel wordt gesteund door GroenLinks en de SP. In totaal zullen de drie linkse partijen enkele tientallen wijzigingsvoorstellen indienen. Enkele daarvan zijn ook mede-ondertekend door de ChristenUnie.
De nieuwe WAO houdt in dat alleen werknemers die voor minstens 80 procent arbeidsongeschikt worden nog een uitkering krijgen. Wie voor 35 tot 80 procent wordt afgekeurd, moet proberen aan de slag te blijven, maar krijgt een aanvulling op het loon. Wie voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt wordt verklaard, moet gewoon aan het werk blijven. Volgens het wetsvoorstel geldt voor die laatste categorie echter geen ontslagbescherming. Bussemaker vreest dat het merendeel van hen in de praktijk toch zijn baan kwijtraakt.
De andere amendementen van de oppositie hebben onder meer tot doel om werkgevers te stimuleren om meer gehandicapten in dienst te nemen en om de bijverdienmogelijkheden voor deels arbeidsongeschikten te verruimen.
De coalitiefracties en het kabinet werden het vorige week na wekenlang gesteggel eens over het wetsvoorstel van De Geus, dat per 1 januari moet ingaan. Het conflict ging over de vraag wie de nieuwe regeling voor gedeeltelijkarbeidsongeschikten moet uitvoeren. Besloten is dat het eerste jaar alleen de publieke uitkeringsinstantie UWV daarvoor verantwoordelijk wordt. In 2007 mogen ook de particuliere verzekeraars meedoen.