Parlementvaria
Elk zichzelf respecterend kamerlid heeft tegenwoordig een weblog: een publiek dagboek op internet. De schrijfsels geven een aardige indruk van de activiteiten van de politici.
Kamerleden weten precies wat ze beroepshalve wel en niet naar buiten kunnen brengen. Wat in hun dagboeken staat, is meestal niet de hele werkelijkheid. Soms gaan ze -bedoeld of onbedoeld- een stapje verder dan kan. Zo maakte CDA-kamerlid Jan de Vries dinsdag wereldkundig dat minister Van der Hoeven van Onderwijs een dag later in de Volkskrant met voorstellen zou komen om uit de politieke impasse over het onderwijsachterstandenbeleid te komen.
ChristenUnie-kamerlid Slob maakte donderdag tijdens een commissievergadering melding van ’de onthulling’ van De Vries. Het toonde voor hem aan dat de lijntjes in de politiek soms heel kort zijn. Immers, De Vries was zelf niet de CDA-woordvoerder tijdens het debat, maar wist wel van de hoed en de rand. Zelfs was de christen-democraat op de hoogte van hetgeen de minister ging zeggen in de krant. En dat wist hij niet omdat hij met zijn partijgenote had gedineerd; dat gebeurde pas woensdag, zo blijkt uit de weblog. „Blijkbaar is er intensief contact tussen fractie en minister”, zo concludeerde Slob terecht.
Commissievoorzitter Cornielje kon het na een korte schorsing niet nalaten de kwestie kritisch aan de kaak te stellen: „Ik sprak in de pauze even CDA-kamerlid De Vries en vroeg hem aan te schuiven bij deze vergadering. Hij had echter geen tijd want hij moest voor zijn weblog schrijven.”
Stage
CDA-kamerlid Algra wil in ieder geval tot de verkiezingen van 2007 deel uit blijven maken van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Dat zei hij ruim drie weken geleden tegen CDA-fractievoorzitter Verhagen. Direct na het referendum over de Europese grondwet pleitte Algra voor nieuwe verkiezingen. De regeringspartijen hadden immers een forse nederlaag geleden. Verhagen stelde het voorstel van de flapuit duidelijk niet op prijs.
Blijkbaar oriënteert Algra zich wel op een nieuwe baan. In de week van 29 juni tot 7 juli volgt hij een stageprogramma bij de commissaris van de Koningin in Friesland, de VVD’er Nijpels. Zou Algra ambitie hebben om commissaris te worden?
„Eigenlijk is mijn stage een werkbezoek van een aantal dagen. Ik woon verschillende vergaderingen bij, heb een informele ontmoeting met de Friese pers bij de commissaris thuis en leg een aantal werkbezoeken af.”
Maar heeft hij nu wel of geen ambitie? Algra: „Als het een leuke baan is, waarom niet?”
Weet Nijpels in ieder geval met wie hij volgende week op stap gaat.
GV
Wijn
„Wie bij ons te gast is, kan hier niet de wet voorschrijven.” Voorzitter De Haan van de kamercommissie buitenlandse zaken was begin vorige week niet van plan zijn etentje te laten bederven door de Iraanse parlementariërs die bij hun collega’s in Den Haag langskwamen. De Iraniërs eisten dat er bij het diner geen wijn zou worden geschonken.
Dat was tegen het zere been van De Haan: „Ik zal niemand verplichten wijn te drinken, maar mijn gasten bepalen niet hoe wij dineren.” Om zijn vakgenoten tegemoet te komen, beloofde hij geen toast uit te brengen en bij hun borden geen wijnglazen neer te zetten.
De Iraanse parlementariërs vonden dat niet ver genoeg gaan. Zij bleven bij hun eis dat er helemaal geen wijn zou worden geschonken. De Nederlandse kamerleden weigerden echter aan die wens te voldoen. Het diner werd daarom afgezegd. „En dat vinden we niet erg, want we hebben het op dit moment druk genoeg”, aldus De Haan. „Wij zijn de gastheren en wij bepalen de regels. Als ze dat niet pikken, dan maar niet.”
Het was overigens niet de eerste keer dat Iraniërs zo’n streek leverden. In 1999 leidde de wijnkwestie ertoe dat een voorgenomen bezoek van de Iraanse president Khatami aan de Franse president Chirac werd afgeblazen. De Fransen waren tot veel bereid -namelijk alleen vis en geen vlees op het menu-, maar geen wijn op tafel ging ze te ver.
KdG
Gekozen premier
Kan een D66-kamerlid SGP-jongeren overtuigen van de juistheid van zijn standpunt? Wel als hij Boris van der Ham heet en op een bijeenkomst van SGP-jongeren mag spreken over bestuurlijke vernieuwing.
Nee, tot die grote stap die hijzelf in zijn leven maakte, kon hij de staatkundig gereformeerde jeugd, donderdagavond bijeengekomen in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer, niet verleiden. Van der Ham groeide op in een echt SGP-nest in christelijk gereformeerd Nieuwkoop, maar koos in de politiek uiteindelijk zo’n beetje voor het tegendeel.
Maar op deelonderwerpen kreeg hij enkele jeugdige SGP’ers wel mee. Zo poneerde kamerlid Van der Staaij de stelling dat burgers meer hebben aan goed bestuur dan aan direct meebesturen. Voor zijn debat met Van der Ham zaten alle SGP-jongeren aan zijn kant. Na het debat was een enkeling overgelopen naar het kamp van de D66’er.
Toen Van der Ham met PvdA-kamerlid Dubbelboer in debat mocht over de vraag wat belangrijker is, het referendum of een direct gekozen premier, kreeg hij nog veel meer van zijn toehoorders mee in zijn denkpatroon. Van der Staaij kon hem in de pauze van de bijeenkomst wel vertellen hoe dat kon. „Toen jij begon over het uitbrengen van twee stemmen, één op een principiële partij en één op een christelijke premier, had je het pleit gewonnen. Maar je vergat één ding: bij directe verkiezingen voor een minister-president wordt Balkenende nooit premier.”
AdJ
Agenda
De agenda van de Tweede Kamer is de laatste week voor het reces, zoals gebruikelijk, overvol. Dinsdag en donderdag debatteert de Kamer onder meer over de voorjaarsnota. Voor donderdag staat het uitgestelde debat over wetenschap en religie in het onderwijs gepland.