Socialisten winnen verkiezingen Bulgarije
De Bulgaarse socialistische oppositiepartijen wachten lastige coalitiebesprekingen na hun overwinning bij de parlementsverkiezingen. Ze hebben de steun van zeker twee andere partijen nodig voor een stabiele meerderheidsregering. Bulgarije moet nog tal van hervormingen doorvoeren om in 2007 lid te kunnen worden van de Europese Unie.
De linkse Coalitie voor Bulgarije, waarin de Socialistische Partij de belangrijkste partij is, stond zondag na het tellen van bijna alle stemmen op 31 procent. Dat resultaat is een tegenvaller. In de peilingen vooraf stonden de ex-communisten nog op bijna 40 procent.
Plaatsvervangend partijleider Rumen Petkov stak zijn teleurstelling zaterdagavond niet onder stoelen of banken. „We hebben de verkiezingen duidelijk gewonnen, al zijn deze resultaten niet bevredigend. In het parlement staat ons een zeer serieuze uitdaging te wachten”, zei hij voor de Bulgaarse televisie.
De regerende Nationale Beweging van premier Simeon Sakskoburggotski behaalde zaterdag bijna 20 procent van de stemmen, een halvering van het resultaat uit 2001 dat de toen net opgerichte partij van de ex-koning behaalde.
Als derde partij kwam zaterdag de Beweging voor Rechten en Vrijheid uit de bus met 12,5 procent. Zij scoorde daarmee veel beter dan in de peilingen, waarin ze steevast rond een procent of 7 zweefde. De partij voor de Turkse minderheid in Bulgarije maakt deel uit van de huidige coalitie.
De partij gaf voor de verkiezingen al aan met de socialisten in zee te willen. Toen gingen beide partijen ervan uit dat ze samen een absolute meerderheid zouden behalen. Maar nu dat niet het geval is, is een derde partij nodig om over een meerderheid te kunnen beschikken in het 240 zetels tellende parlement. Vermoedelijk zal eerst geprobeerd worden de partij van Sakskoburggotski binnen een coalitie te krijgen.
Het probleem is dat de premier al heeft aangegeven onder geen beding zelf met de oud-communisten in een regering te willen zitten. Bovendien wil zijn partij eigenlijk liever de huidige regering voortzetten met steun van partijen op de rechterflank. Maar de Turkse minderheidspartij heeft al aangegeven hier niets voor te voelen.
Volgens waarnemers dreigen lange coalitieonderhandelingen de noodzakelijke hervormingen te vertragen die Bulgarije nog moet doorvoeren voor de EU-toetreding. De EU heeft nog veel aan te merken op onder meer het strafrechtelijk systeem en justitieapparaat en dreigt bij onvoldoende resultaat de toetreding met zeker één jaar uit te stellen.
Zorgwekkend is volgens waarnemers ook de enorme sprong van extreem rechts in het doorgaans tolerante land. Deze groei zou er gedeeltelijk voor verantwoordelijk zijn dat de socialisten het minder goed deden dan verwacht. De Aanvalspartij van Volen Siderov haalde ruim 8,2 procent van de stemmen met slogans als ”Geef Bulgarije terug aan de Bulgaren”. Hij kwam daarmee ruim boven de kiesdrempel van 4 procent uit.
De radicale televisiejournalist beloofde voorafgaand aan de verkiezingen „de genocide op Bulgaren door zigeuners” te stoppen. Ook moeten, als het aan Siderov ligt, televisie-uitzendingen in het Turks worden verboden en mogen buitenlanders geen landbouwgronden kopen in Bulgarije.