Pergamus als beeld van deze tijd
Pergamus was een heidense stad: vol met tempels en prostituees, vol met cultuur, afgoden en zedeloosheid. Maar in weerwil van satans macht plantte God er Zijn gemeente en houdt Hij Zijn Koninkrijk in stand. Op beide punten is de situatie anno 2005 te vergelijken met toen.
Ds. A. van Heteren trok zaterdag tijdens een SRB-avond in Kampen -naar aanleiding van de brief aan Pergamus uit Openbaring 2- parallellen met de huidige tijd. De predikant van de christelijke gereformeerde kerk te Urk sprak over ”Het Koninkrijk van God en de troon van satan”. Zo’n tachtig jongeren bezochten de laatste avond voor de vakantieperiode.
In Pergamus, de stad van boeken, wijsheid en wetenschap, werd de godin Athene vereerd. Als wij in onze tijd de wetenschap boven de Schrift stellen, zijn we net zo afgodisch als de inwoners van Pergamus, stelde ds. Van Heteren. „Het is goed als reformatorische jongeren zich in de wetenschap bekwamen, maar als diploma’s, carrière en inkomen het allerbelangrijkste worden, dan is dat je reinste afgoderij. In de oudheid ging afgoderij altijd gepaard met zedeloosheid. Daarom is het verwonderlijk dat God naast de troon van satan door de prediking juist daar een gemeente sticht. Nog groter wonder is dat de christenen in zo’n samenleving openlijk voor de Naam des Heeren uitkomen.”
De Urker predikant wees erop dat ook nu hoon en smaad over christenen uitgegoten worden. Er zijn meerdere vergelijkingen te trekken, zo zei hij. „Uit de gemeente van Pergamus waren er ook die meededen aan de offermaaltijden met ontucht. Vandaag laten reformatorische jongeren zich meeslepen naar personeelsfeestjes of bezoeken zij drinkfestijnen in keten. Televisieprogramma’s als ”God bestaat niet” en het debat over schepping of evolutie tonen aan dat ook in Nederland de troon van satan machtig is.”
Wie het woord ”theocratie” nog durft noemen, krijgt de boosheid van het publiek over zich heen. De veelgehoorde vergelijkingen tussen de SGP en Iran en de Taliban noemde ds. Van Heteren oneerlijk. Zelfs in de zeventiende eeuw, de tijd van de gereformeerd theocratie, was er nooit sprake van een „Taliban-regime”, zei hij.
Ondanks duidelijke blijken van de troon van satan in Nederland, putte ds. Van Heteren moed uit Gods uitvoering van Zijn welbehagen. „Satan is wel machtig, maar God almachtig. God voert het plan van Zijn welbehagen uit en dat is, zo blijkt de hele Bijbel door, nooit te keren. Zo lang de zon en de maan schijnen, zal naar de belofte van Psalm 72 het Koninkrijk van God uitgebreid worden. Ook de SRB-avonden kan de Heere voor dit doel gebruiken.
Maar het blijft een persoonlijke zaak. De zonde is een sterke macht. De satan wil nette mensen wijsmaken dat het goed met hen is. Bij allen die niet bekeerd zijn, staat de troon van satan opgericht. Als de Heere de macht van satan afbreekt, komt men tot de ontdekking dat men met alle eigengerechtigheid nog leeft in de macht van duisternis en onkunde.”