GKV betreuren NGK-besluit vrouw in ambt
De generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) heeft „met teleurstelling” kennisgenomen van het recente besluit van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) om het ambt van ouderling en -in principe- dat van predikant open te stellen voor vrouwen.
Dit besluit vormt een „ernstige barrière voor het onderlinge contact”, zo stelde de synode zaterdagmiddag unaniem vast.
De synode sprak uit dat het schriftverstaan van de NGK waar het gaat om de vrouw in het ambt „onvoldoende aansluit bij de schriftuitleg” en dat er „onvoldoende basis” bestaat voor de stelling dat de ambten van ouderling en predikant ook voor vrouwen kunnen worden opengesteld.
Deputaten kerkelijke eenheid van de GKV kregen de opdracht de commissie voor contact en samenspreking van de NGK uit te nodigen voor een gesprek over de vraag: Hoe functioneert binnen de NGK de grondslag van Gods Woord en belijdenis en hoe worden op kerkelijke wijze de grenzen van de kritiek op de belijdenis bepaald?
Deputaat ds. H. Hoksbergen stelde dat de NGK in hun rapport over de vrouw in het ambt „wezenlijk materiaal” op tafel hebben gelegd en „wezenlijke vragen” stellen, maar het feit dat de bijbelse basis onvoldoende is, achten deputaten teleurstellend.
Ds. Hoksbergen ontkende dat de GKV „structureel niet verder” zijn gekomen in de gesprekken met de NGK. Dat geeft volgens hem een onjuist beeld van de gesprekken die er zijn geweest. De predikant reageerde hiermee op het tegenvoorstel van moderamenlid ds. C. van de Berg (mede ondertekend door ds. J. M. A. Groeneveld en ds. H. Pathuis), die wilde uitspreken dat de gesprekken tussen NGK en GKV de afgelopen negen jaar „geen wezenlijke vooruitgang laten zien en geen perspectief bieden” voor verdere samensprekingen. Zijn voorstel werd met 8 stemmen voor en 27 tegen verworpen.
Ds. J. Ophoff (Zwijndrecht) riep ertoe op meer geduld te betrachten in de samensprekingen met de NGK. Het NGK-besluit inzake de vrouw in het ambt hoeft volgens hem geen ernstige belemmering te vormen in de samensprekingen. „Laten we er in een open en broederlijke sfeer voor zorgen dat het gesprek niet te snel beëindigd wordt”, zo hield hij de vergadering voor.
Moderamenlid ds. H. Pathuis zei dat er in de NGK „veel goeds” is, maar dat het ontbreken van een ondertekeningsformulier geen bescherming biedt tegen afwijking van de leer. „Laten we een duidelijk signaal afgeven. Het gaat om de waarheid die boven de eenheid staat.”
De synode sprak uit dat de bezinning in de NGK op vraagstukken van leer en leven op kerkelijke vergaderingen „goede aanknopingspunten voor voortzetting van het gesprek tussen beide kerken” biedt. Zij was daar erkentelijk voor, „al is het onduidelijk hoe daarbij de binding aan de leer functioneert”, zo voegde zij later in de besluitvorming toe. De synode vond ook dat de NGK zich op „tamelijke geïsoleerde wijze” op de zaak van de vrouw in het ambt hebben bezonnen, zonder overleg te plegen met de GKV en de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).
Synodepreses ds. P. Niemeijer zei na de stemming dat de GKV nog niet toe zijn aan samensprekingen met de NGK, zoals dit met de CGK het geval is. „We zitten nog steeds in een fase waarin er te weinig basis is en waar het recente besluit van de NGK een hindernis opgeworpen heeft.”
Hij sprak de wens uit dat de NGK en de GKV elkaar zullen vinden in „een onvoorwaardelijk buigen onder Gods Woord en een ondubbelzinnige binding aan de confessie.” Pas dan is er te komen tot eenheid in het ware geloof, aldus de preses.
De generale synode vergadert voor het eerst weer op 9 september.