SGP-wethouder Urk staat voor raadsel
Enkele weken geleden nog functioneren als loco-burgemeester en afgelopen donderdag op staande voet ontslagen worden door de gemeenteraad. Het overkwam SGP-wethouder A. P. Hakvoort van Urk tijdens de laatstgehouden raadsvergadering. „Ik ben weggestuurd op het dossier van mijn collega-wethouder.”
In de wandelgangen hoorde hij wel eens dat de fracties van mening waren dat zijn macht te groot was. „Dit werd vooral gezegd door raadsleden die hun informatie niet uit de dossiers haalden, maar uit de krant. Als je als politiek vertegenwoordiger blind gaat varen op een krant heeft dat als gevolg dat de machtspositie van een wethouder toeneemt”, zegt Hakvoort.
Donderdag stuurde de Urker raad hem weg, uitgerekend bij de behandeling van het agendapunt over de perikelen rond de bouw van een multifunctioneel centrum. „De bouw van dit centrum valt onder de verantwoordelijkheid van CDA-wethouder K. Kramer. Ik ben weggestuurd op zijn dossier.”
Tijdens de raadsvergadering dienden de wethouders J. Koffeman (ChristenUnie) en K. Kramer (CDA) op verzoek van hun fracties hun ontslag in. Vervolgens diende het CDA een motie van wantrouwen in tegen Hakvoort. Deze zei daarop de motie van wantrouwen naast zich neer te leggen. Hij kreeg daarna op staande voet ontslag van de gemeenteraad. Een gevolg daarvan is dat Urk nu zonder wethouders zit.
De motieven voor de motie van wantrouwen tegen zijn persoon noemt Hakvoort uiterst zwak. „Toen de CDA-fractievoorzitter gistermorgen voor Radio Flevoland de vraag kreeg voorgelegd waarom er eigenlijk een motie van wantrouwen was ingediend, viel er een stilte. Na een lange pauze werd geantwoord dat het een opeenstapeling van feiten was. Wat die feiten dan wel mogen zijn, werd niet duidelijk”, zo verklaart de oud-wethouder.
„In de raad was de motivering ook uiterst dun. Ik zou niet solidair zijn met de andere twee wethouders die op verzoek van hun fracties hun ontslag indienden. Alsof dat een motief is om iemand op staande voet de laan uit te sturen.”
De SGP-wethouder staat nu helemaal buitenspel. Voor de wethouders Koffeman en Kramer geldt een heel andere regel. Voorlopig krijgen deze twee collegeleden dertig dagen de tijd om de lopende zaken af te handelen. De raadsfracties kunnen zich een maand beraden over het samenstellen van een nieuw college. Hoewel er formeel geen rol weggelegd is voor burgemeester Schutte heeft deze zich wel bereid verklaard zijn medewerking in dit proces te verlenen.
Twaalf van de zeventien zetels in de gemeenteraad worden bezet door de fracties van het CDA, de ChristenUnie en de Unie Gemeentebelangen. Dat deze partijen straks het nieuwe college vormen, ligt dan ook voor de hand. De SGP zal waarschijnlijk weigeren deel te nemen aan de coalitiebesprekingen.