Binnenland

Romeins vrachtschip Leidsche Rijn uit 85 na Chr.

Het oudste Romeinse vrachtschip van Nederland ligt in Leidsche Rijn en dateert uit 85 jaar na Christus. Dat verklaarde archeoloog E. Graafstal van de gemeente Utrecht vrijdag na drie dagen van intensief archeologisch onderzoek tijdens opnames van het Britse televisieprogramma Time Team.

ANP
24 June 2005 21:46Gewijzigd op 14 November 2020 02:41

De afgelopen drie dagen hebben zo’n vijftig medewerkers van Time Team onderzoek gedaan naar drie Romeinse vindplaatsen in het nieuwe Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn. Time Team kreeg steun van tientallen archeologen en andere specialisten van de gemeente Utrecht, het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwater Archeologie (NISA) en de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB).

Graafstal noemt de datering van het in 2003 opgegraven schip, de De Meern 4, uniek. Uit de constructie kan worden afgeleid dat het schip een tussenvorm is van mediterrane en de inheemse scheepsbouwtechnieken. De schepen zijn daarmee voorlopers van het zogenaamde Swammerdamtype. Dat zijn Romeinse schepen uit de tweede eeuw, die in de jaren zeventig werden gevonden in de buurt van Swammerdam.

Volgens een woordvoerder van Time Team komt het niet vaak voor dat het programma opnames maakt buiten Groot-Brittannië. In de dertienjarige geschiedenis van het populaire archeologieprogramma is dat slechts een enkele keer voorgekomen. Time Team wilde helderheid verschaffen over de ouderdom van een groot Romeins vrachtschip, de De Meern 4, dat in 2003 is ontdekt in Leidsche Rijn, ongeveer tegelijkertijd met de berging van het meest complete en unieke Romeinse schip dat ten noorden van de Alpen is ontdekt, de De Meern 1.

Burgemeester Brouwer van Utrecht kondigde vrijdag aan dat op De Hoge Woerd, de locatie van het Romeinse Castellum in De Meern, gewerkt wordt aan een permanente tentoonstellingsruimte voor de grote hoeveelheid bijzondere vondsten die tien jaar archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn aan het licht hebben gebracht. Gestudeerd wordt op de wijze waarop De Meern 1 kan terugkeren, na volledige conservering bij de NISA in Lelystad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer