Binnenland

CDA pleit voor meer kernenergie

Het CDA wil dat Nederland op korte termijn meer gebruikmaakt van kernenergie. De centrale in Borssele moet openblijven en de partij houdt zelfs de mogelijkheid open om nieuwe kerncentrales te bouwen. Milieuorganisaties reageren fel afwijzend.

Redactie politiek
23 June 2005 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 02:41

De ideeën van het CDA staan in een rapport dat donderdag werd gepresenteerd door oud-kamerlid Theo Rietkerk. Hij leidde de CDA-commissie die het rapport schreef. „De fossiele brandstoffen raken op en we moeten op weg naar duurzame energie”, aldus Rietkerk. Op de lange termijn richt het CDA zich op het opwekken van energie uit bijvoorbeeld zonnecellen, biomassa of waterstoftanks. Op de korte termijn moeten volgens Rietkerk kernenergie en mogelijk aardgas „het gat vullen.”

Als voorwaarde geldt wel dat de huidige problemen met het verwerken van kernafval worden opgelost. Onder meer daarop richt zich de kritiek van milieuorganisaties. Volgens Greenpeace zadelt het CDA toekomstige generaties op met een groot probleem. „We zoeken al vijftig jaar naar oplossingen voor het kernafval en hebben die nog steeds niet gevonden.”

Stichting Natuur en Milieu wijst erop dat de bouw van een kerncentrale zeker tien jaar in beslag neemt. De afschrijvingstermijn bedraagt veertig jaar. „Dan pin je je ontzettend vast op kernenergie”, zegt voorzitter De Rijk.

Het CDA ziet wel degelijk het probleem van de kernafval, maar blijft optimistisch over de mogelijkheden. Volgens Rietkerk moeten het bedrijfsleven en de „nationale en internationale” overheden nieuwe technieken ontwikkelen om kernafval te kunnen verwerken. Wat hem betreft moet het kabinet vanaf 2007 weer een minister van Milieu krijgen. „Wij hechten veel belang aan duurzame ontwikkeling.”

Een kamermeerderheid heeft zich inmiddels achter de plannen van staatssecretaris Van Geel van Milieu geschaard om de kerncentrale in Borssele niet in 2013 te sluiten, maar langer open te houden. Begin deze week ging ook D66 overstag. Tegenover het langer openhouden van Borssele moeten volgens politiek Den Haag wel extra inspanningen staan ten aanzien van windenergie en andere alternatieven.

Van Geel noemt zichzelf geen principieel tegenstander van kernenergie. Maar er moet nog een aantal voorwaarden vervuld worden voor de herintroductie van kernenergie, zei hij donderdag in een eerste reactie op het CDA-rapport. De uraniumwinning moet schoon zijn en er moet een antwoord gevonden worden op de verdere verspreiding van kernwapens. Bovendien vraagt hij zich af waar dan die nieuwe kerncentrales moeten komen. Ten slotte wijst hij erop dat er tot nu toe „geen enkele commerciële belangstelling” bestaat voor de opwekking van kernstroom, „terwijl al 25 jaar in Nederland de bouw van kerncentrales is toegestaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer