Wereld steunt Irak bij wederopbouw
De internationale gemeenschap heeft gisteren op de internationale Irak-conferentie in Brussel ruimhartige steun toegezegd bij de sociaal-economische en politieke wederopbouw van het land.
VN-secretaris-generaal Kofi Annan noemde de conferentie een keerpunt voor Irak, maar waarschuwde dat er nog een reeks problemen opgelost moet worden voordat Irak gedemocratiseerd is en de economie weer normaal functioneert. „De internationale gemeenschap en Irak hebben samen een hoofdstuk afgesloten”, aldus Annan.
De top in Brussel werd bijgewoond door een groot aantal internationale kopstukken, onder wie de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, en de voorzitter van de Europese commissie, José Manuel Barroso. De Iraakse delegatie werd geleid door premier Ibrahim al-Jaafari.
De bijeenkomst in Brussel, onder voorzitterschap van de Europese Unie, gold niet als donorconferentie. Daarom werden er geen concrete toezeggingen gedaan. Wel zegden veel landen toe om de hulp op te voeren en Irak te helpen met het terugdringen van de buitenlandse staatsschuld. Eerder op de dag had de Iraakse minister van Financiën Allawi geklaagd over de traagte waarmee de beloofde hulp daadwerkelijk wordt overgemaakt.
VS-minister Rice stelde dat de strijd tegen het geweld en de onveiligheid in Irak cruciaal is. „Als het geweld in Irak verslagen wordt, is dat de doodssteek voor het terrorisme zoals we dat nu kennen”, zei ze.
De conferentie in Brussel is een vervolg op het bezoek van president Bush aan de EU in februari. De bijeenkomst geldt als het definitieve einde van de meningsverschillen tussen EU-landen en de VS over de oorlog in Irak.
De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, kondigde aan dat Egypte binnenkort als eerste Arabische land een ambassadeur naar Irak stuurt. Daarmee is de erkenning van de onder Amerikaanse bezetting gekozen regering van Irak door de gehele Arabische wereld een stap dichterbij gekomen.
De terreurorganisatie al-Qaida in Irak, die onder leiding staat van de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi zei in een op internet gepubliceerde verklaring dat de Irak-conferentie in Brussel de VS een uitweg biedt uit Irak.
Bij vier bomaanslagen gisteravond in Bagdad zijn zeker 23 mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. Dat heeft de politie van de Iraakse hoofdstad bekendgemaakt.
Twee bommen ontploften bij restaurants in de hoofdzakelijk sjiitische wijk Shula. Hierbij kwamen elf mensen om het leven. Een derde bom ontplofte bij een busstation. Bij deze aanslag vielen zeker acht dodelijke slachtoffers. Volgens de politie was de aanslag op het busstation waarschijnlijk het werk van een zelfmoordterrorist. De vierde bom ontplofte rond 21.45 uur lokale tijd in de wijk Ameriyah, waar een Iraakse legerpatrouille waarschijnlijk het doelwit was. Bij deze aanslag kwamen vier omstanders om het leven.
Op veel plaatsen in Bagdad is het zeer druk in de uren voor elf uur ’s avonds, als de door de regering afgekondigde avondklok ingaat.
Even ten westen van Bagdad kwamen gisteren bij een confrontatie met verzetsstrijders vier militairen om het leven. Het aantal gesneuvelde Amerikanen in Irak is daarmee opgelopen tot zeker 1727.