Economie

Teleurstelling over plan suikersector

De Nederlandse suikersector heeft teleurgesteld gereageerd op het voorstel van de Europese Commissie voor de hervorming van het suikerbeleid. Het Wereld Natuur Fonds is evenmin blij en spreekt van een „slecht plan” voor de ontwikkelingslanden en het milieu. Minister Veerman noemde in een eerste reactie de periode voor de hervormingen „aan de korte kant.”

Redactie economie
23 June 2005 08:33Gewijzigd op 14 November 2020 02:41

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft woensdag besloten tot een flinke verlaging van de vaste subsidies voor suiker: van 63 cent per kilo in 2006 tot 38,5 cent in 2009. De vaste teelthoeveelheden moeten ook gestaag verminderen, terwijl de import zal groeien. Dat gebeurt op aandrang van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Boeren en suikerfabrieken dienen door de prijsverlaging de concurrentie aan te gaan met goedkopere, niet-Europese producenten. Als het plan doorgaat, is de teelt van suikerbieten veel minder rendabel, vooral in EU-lidstaten zoals Italië en Portugal. Voor Nederland is de invloed „beperkt”, verwacht een studie van de Europese Commissie.

De plannen gaan volgens Europees commissaris Fischer Boel (Landbouw) „zeker pijn doen in delen van Europa.” „Daarom is het ook onze bedoeling dit zo kort mogelijk te laten duren. De plannen zijn precies wat gedaan moet worden”, aldus de eurocommissaris woensdag tijdens een persconferentie.

Minister Veerman van Landbouw is vóór de hervorming. Hij vindt echter wel dat de omslag niet te snel mag gaan. Ook over de import heeft hij vragen. Veerman vindt dat de hervorming vooral ten goede moet komen aan arme boeren in ontwikkelingslanden en niet zozeer aan grote suikerproducenten in Australië, Brazilië en Thailand.

De Nederlandse suikersector is teleurgesteld over het voorstel van de Europese Commissie voor de hervorming van het suikerbeleid. Volgens het Platform Toekomst Suikermarkt slaat eurocommissaris Fischer Boel adviezen voor meer marktevenwicht in de wind.

Het platform, FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond waarschuwen dat de maatregelen slecht uitpakken voor de Europese bietenboeren, de suikerindustrie en suikerboeren in ontwikkelingslanden. De organisaties benadrukken dat de drastische prijsdaling voor een kilo suiker „desastreus” kan uitpakken voor de Nederlandse suikersector. Deze kan voor een kettingreactie zorgen, waarvan boeren, fabrikanten, toeleveranciers en werknemers, samen goed voor 11.500 banen, de dupe worden. Fischer Boel komt gedupeerde boeren wel tegemoet. Volgens het plan vergoedt Brussel de boeren voor circa 60 procent van hun inkomstenverlies.

Volgens het Wereld Natuur Fonds heeft Fischer Boel een „gouden kans” laten lopen om de armste landen te helpen. Het huidige beleid belemmert al suikerboeren in ontwikkelingslanden te investeren in goede irrigatiesystemen en milieuvriendelijke teelttechnieken, meent de natuurorganisatie.

De ingrepen in de suikersector in Europa gaan de Europese consumentenorganisatie BEUC niet ver genoeg. „Consumenten hoeven weliswaar niet meer te betalen voor de dumping van suiker op de wereldmarkt, maar zij zullen wel excessief moeten bijdragen aan de herstructurering van de Europese suikermarkt”, stelde BEUC woensdag in een verklaring.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer