Borssele–eigenaar wil geld steken in duurzame energie
Eigenaar EPZ van de kerncentrale in Borssele is bereid geld te steken in een fonds voor duurzame energie als tegenprestatie voor het langer mogen openhouden van de centrale. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) maakte dat woensdag in een debat in de Tweede Kamer bekend.
Volgens Van Geel heeft EPZ een werkgroep op de zaak gezet. Hij kon niet zeggen hoeveel geld het bedrijf ervoor overheeft, „maar hoe langer de centrale mag openblijven, hoe meer EPZ wil doen”.
Van Geel opperde in februari Borssele, in ruil voor extra inspanningen in windenergie en andere alternatieven, langer open te houden en dus niet in 2013 te sluiten, zoals het regeerakkoord voorschrijft. Er dreigt een schadeclaim oplopend tot 1 miljard euro, omdat EPZ een onbeperkte vergunning heeft.
De drie coalitiefracties van VVD, CDA en D66, en daarmee een Kamermeerderheid, steunen hem inmiddels. Een definitief kabinetsvoorstel komt dit najaar. De Kamer kan dan haar eindoordeel vellen.
D66-fractiewoordvoerder Van der Ham, die dinsdag zijn steun aan Van Geel uitsprak, was de gebeten hond in de ogen van de oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks. Het wordt tijd voor een rondje Boris-bashing, zei SP-collega Van Velzen. Hij zou in een eerder debat hebben vastgehouden aan de sluitingsdatum van 2013. Van der Ham bestreed dat. Hij had gezegd dat de afkoopsom moest bestemd worden voor duurzame energie, maar dat lukt dus niet, stelde hij.
Volgens Van Geel moet de bijdrage van Borssele tegen de opwarming van de aarde ook niet onderschat worden. De centrale scheelt jaarlijks 1,5 miljoen ton aan CO2-uitstoot, wat even veel is als een miljoen huishoudens jaarlijks uitstoten.
De oppositie ving opnieuw bot bij de CDA-staatssecretaris om vertrouwelijke (financiële) informatie over Borssele beschikbaar te stellen aan de Kamer. Het kabinet wil de schadeclaim zo laag mogelijk houden, verdedigde Van Geel. PvdA-woordvoerder Samsom kondigde een motie aan om alsnog de informatie boven tafel te krijgen.