Planeten maken unieke dans
De planeten Venus, Mercurius en Saturnus staan woensdagavond keurig op een rij en zaterdag vormen ze een driehoek. Dat is volgens voorzitter J. Swinkels van de Landelijk Samenwerkende Publiekssterrenwachten (LSPS) een unicum. Van 18 tot 28 juni dansen de planeten als het ware om elkaar heen. Een dergelijk verschijnsel komt eens in de vier– tot vijfhonderd jaar voor.
De bijzondere stand van de drie planeten is ’s avonds te zien aan de noordwestelijke horizon, bij het sterrenbeeld Tweelingen. Venus en Mercurius schuiven dan richting Saturnus. Vanaf dinsdag schuiven ze weer uit elkaar.
Swinkels vertelde dat de planeten niet daadwerkelijk dicht bij elkaar liggen. Dat is alleen voor het oog zo. „In het echt staan ze miljoenen kilometers bij elkaar vandaan". Venus is voor de bewoners van de aarde de dichtstbijzijnde, dus de helderste planeet van de drie en het makkelijkst met het blote oog te zien. Samen met Mercurius draait ze van ons uit gezien voor de zon langs. Mercurius gaat achter de zon langs.
Maandag staan Venus en Mercurius zo dicht bij elkaar dat ze voor het blote oog één ster lijken. Omdat de zon deze tijd van het jaar laat ondergaat, is het verschijnsel relatief moeilijk te zien door het tegenlicht. Het trio is het best zichtbaar tussen 22.30 en 23.30 uur. Daarna verdwijnen de planeten achter de horizon.