Binnenland

Nieuwe wet massaschade helpt DES–zaak vooruit

Het afwikkelen van schadeclaims na een ramp wordt per 1 augustus eenvoudiger. Dan treedt de wet Collectieve afwikkeling massaschade in werking. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel van minister Donner van Justitie. De nieuwe wet geeft de betrokkenen in de zogenoemde DES–zaak een belangrijk handvat om hun zaak te kunnen afwikkelen.

ANP
22 June 2005 16:23Gewijzigd op 14 November 2020 02:40

Met de nieuwe wet zullen ook in vergelijkbare zaken talrijke langdurige juridische procedures kunnen worden voorkomen. Voor veroorzakers van schade betekent dat dat zij snel weten wat zij aan wie moeten betalen, voor slachtoffers dat zij zonder soms jarenlange strijd in de rechtszaal hun schade vergoed kunnen krijgen. Volgens de nieuwe wet kan de rechter een overeenkomst tussen veroorzakers en slachtoffers verbindend verklaren.

Directe aanleiding voor de nieuwe wet is de problematiek rond de zogeheten DES–dochters. In de jaren vijftig en zestig gebruikten in Nederland honderdduizenden zwangere vrouwen het middel DES om een miskraam te voorkomen. Gebruik van het middel verhoogde echter de kans op complicaties bij de zwangerschap van dochters van de DES–gebruiksters. Ook verhoogde DES de kans op borstkanker bij de vrouwen die het middel hadden geslikt.

Een groep DES–dochters stapte in 1986 naar de rechter om de farmaceuten aansprakelijk te stellen. In 2002 oordeelde de Hoge Raad dat de DES–dochters een groep producenten voor de rechter mag dagen. Bijna 20.000 DES–dochters meldden zich voor een schadeclaim aan het adres van de farmaceutische industrie.

Na onderhandelingen tussen het DES–centrum en de farmaceutische industrie en hun verzekeraars is voor de DES–dochters 35 miljoen euro in een fonds gestort. De nieuwe wet maakt het mogelijk dat de overeenkomst die zal voorzien in de verdeling van dit bedrag onder de DES–dochters, door de rechter verbindend wordt verklaard.

De overeenkomst voor het DES–fonds is naar verwachting aan het einde van de zomer voltooid, aldus een woordvoerster van het DES–centrum. In het najaar zal deze worden voorgelegd aan het Amsterdamse gerechtshof. Keurt de rechter de overeenkomst goed, dan zal het fonds vermoedelijk in 2006 de eerste bedragen kunnen uitkeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer