Binnenland

Ontspannen sfeer tijdens vorstelijk bezoek

Bijna drie kwartier later dan gepland sloot koningin Beatrix dinsdag haar bezoek aan de provincie Overijssel af. De vorstin liet zich niet opjagen door haastige burgemeesters, maar nam ruim de tijd voor de inwoners van Staphorst, Rouveen en Zwolle. Zichtbaar genoot ze van alle aandacht.

22 June 2005 10:56Gewijzigd op 14 November 2020 02:40
STAPHORST – De 10 jarige Emilia Compagner heeft koningin Beatrix een bosje bloemen overhandigd na haar aankomst dinsdagmiddag in Staphorst per helikopter. Burgemeester J. D. Alssema kijkt lachend toe. Overijssel was de zesde provincie die de vorstin bez
STAPHORST – De 10 jarige Emilia Compagner heeft koningin Beatrix een bosje bloemen overhandigd na haar aankomst dinsdagmiddag in Staphorst per helikopter. Burgemeester J. D. Alssema kijkt lachend toe. Overijssel was de zesde provincie die de vorstin bez

Het bezoek begint in ieder geval op tijd. Exact om 13.20 uur verschijnen boven het marktplein van Staphorst twee helikopters. De donkerblauwe zet de landing in om de Koningin uit te laten stappen. De lichtblauwe politiehelikopter blijft in de lucht op zijn collega wachten. Honderden Staphorsters verdringen zich achter de dranghekken om een glimp van de vorstin op te vangen. „Koningin Juliana en prins Claus zijn wel eens geweest, maar koningin Beatrix hebben we hier nog nooit gezien.”

Bij de ontvangst mag de 10-jarige Emilia Compagner een bloemetje aanbieden. In klederdracht natuurlijk. Verlegen glimlachend staat ze de Koningin te woord. Daarna zijn de andere 1500 Staphorster schoolkinderen aan de beurt. Enthousiast zingen ze de vorstin een zelfgemaakt lied toe. Extra hard klinkt het refrein: „Rood-wit, rood-wit-blauw, en de wimpel van oranje, geven blijk van onze trouw.” Ook het plaatselijke mannenkoor brengt een lied ten gehore.

Dan is het tijd om met het thema van dit bezoek te beginnen: ”Economie als motor”. De vorstelijke bus brengt het gezelschap naar metaalbewerkingsbedrijf Dulasta. Het werk op het industrieterrein ligt stil. Overal staan mannen in overalls langs de kant van de weg. Enkelen zwaaien, maar de meesten bewonderen hun Koningin wijdbeens en met de armen over elkaar.

Voordat de vorstin het familiebedrijf in gaat, spreekt ze met enkele ondernemers over de economische ontwikkeling van Staphorst in de periode 1980-2005. Gemoedelijk leunend op een partytafel luistert ze naar de heren in pak. Op de achtergrond kijken echtgenotes glimlachend toe.

Tijdens de rondleiding door het bedrijf moet de vorstin een zwarte laskap gebruiken om de verrichtingen van een lasrobot te kunnen zien. Volgens een toekijkende medewerker produceert het apparaat een hefarm voor een vrachtwagen. Het koninklijk bezoek doet de man niet veel. „Leuke reclame voor de baas, maar mij scheelt het niet veel.” Andere collega’s zijn enthousiaster, ze schieten de ene foto na de andere.

Bij de uitgang maakt koningin Beatrix kennis met de tweeling Willem en Johanne, vier maanden oud en kleinkinderen van de oprichter van het bedrijf. Gestoken in oranjekleurige babykleertjes zijn ze zich niet bewust van de vorstelijke aandacht.

Na Staphorst gaat de bus richting Rouveen. Op het recent heringerichte dorpsplein staat een open landauer klaar. Terwijl de Rouveense jeugd vaderlandse liederen ten gehore brengt, stapt de Koningin in het wiebelende rijtuig. De tocht is maar kort: 300 meter verder stoppen de zwarte paarden voor een gerestaureerde boerderij. Binnen praat de Koningin met de familie Knoll-Poolman, een gezin met drie kinderen, dat met de 81-jarige grootmoeder de boerderij deelt.

Bij de achterdeur staat een groep jonge Rouveners te wachten. Ondanks de zachte dwang van begeleidend burgemeester Alssema, loopt de vorstin op het groepje toe en wordt vervolgens overladen met cadeautjes. Je ziet de burgemeester denken: Weer twee minuten vertraging.

Ook in Zwolle neemt de Koningin alle tijd. In de grote hal van J. E. StorkAir, op het Zwolse bedrijventerrein Hessenpoort, staan wel twaalf presentaties klaar. Overal krijgt koningin Beatrix een korte uitleg en stelt ze enkele ter zake doende vragen. Bij een machine die koeienvlaaien uit een stal kan plukken: „Wie worden hier beter van?” Twee pas afgestudeerde ingenieurs van Hogeschool Windesheim geven met het rood op de kaken antwoord. De reactie van de Koningin: „Daar is over nagedacht.”

Het laatste onderdeel van het provinciebezoek is een rondvaart door de historische binnenstad van Zwolle. Onderweg draagt stadsdichter Paul Gelings een gedicht voor over de reizende koningin, waarbij hij de reizende vorstin vergelijkt met de koningin van Scheba, die ook veel reisde om antwoorden op haar vragen te krijgen. Het oplaten van een oranje ballon door de Koningin, is voor de Zwolse kinderen een sein om ook hun ballonnen los te laten. Een enorme wolk van 18.000 ballonnen stijgt op.

De vorstin heeft ook nog wel even tijd voor de pers. Ze vertelt dat ze geniet van de ontspannen sfeer tijdens de provinciebezoeken en dat ze blij is dat voor de zomer de helft van de bezoeken afgelegd is. Het valt haar iedere keer weer op hoe mooi Nederland eigenlijk is.

Koningin Beatrix bezoekt in het kader van haar zilveren regeringsjubileum alle provincies. Op 4 augustus is het zevende bezoek, dan gaat de Koningin naar Friesland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer