Binnenland

„Docent beslist over scheppingslessen”

De overheid bemoeit zich niet met de invulling van het onderwijs over schepping en evolutie. Die stelling poneerde het ministerie van Onderwijs nog geen halfjaar geleden. Toch gaat de Tweede Kamer donderdag met minister Van der Hoeven in discussie over de vraag of het scheppingsverhaal tijdens de biologieles onderwezen mag worden.

Onderwijsredactie
22 June 2005 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 02:40

Kamerleden van PvdA, VVD, SP en GroenLinks zeiden vorige maand het scheppingsverhaal uit de biologieles te willen laten verwijderen. Een dergelijk religieus verhaal past volgens hen uitsluitend in de godsdienstles. Het ministerie schreef begin dit jaar echter aan Stichting De Oude Wereld dat een dergelijke bemoeienis met de inhoud van het onderwijs niet tot de bevoegdheid van de overheid behoort. De regering geeft slechts kaders aan; de uitwerking wordt overgelaten aan de docenten, stelde het ministerie in een briefwisseling die op de website van de stichting gepubliceerd is.

De stichting had de minister gevraagd in de kerndoelen op te nemen dat niet uitsluitend de evolutietheorie onderwezen moet worden, maar dat ook ruimte moet zijn voor het catastrofemodel, dat uitgaat van historische, bijbelse gegevens.

Opname van beide varianten in de onderwijskerndoelen en -eindtermen is noodzakelijk om te waarborgen dat leerlingen het hele verhaal mogen horen, stelt de stichting.

Het ministerie wilde echter slechts globale kaders aangeven, „waarbij ze zich niet uitspreekt over de exacte invulling ervan.” De mate van detaillering van de kerndoelen is globaal van aard en derhalve niet zodanig dat er sprake is van kerndoelen op het terrein van de oorsprong.

In haar reactie stelde de stichting dat het thema wel degelijk deel uitmaakt van de kerndoelen en dat daarbij met geen woord wordt gerept over alternatieven voor het evolutiemodel. „Die eenzijdigheid moet gecorrigeerd worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer