SoW-synode wil migranten helpen
Plaatselijke gemeenten van de Samen op Weg-kerken moeten migrantenkerken helpen bij het vinden van ruimten voor hun kerkelijke activiteiten. Dat heeft de gezamenlijke synode van de Hervormde, Gereformeerde en Lutherse Kerken donderdag bepaald.
Tot dusver zijn veel gemeenten amper bereid aan de zoektocht van migranten naar een geschikte ruimte mee te werken. De reacties van de gemeenten variëren van het botweg weigeren om de eigen kerkruimte te verhuren tot het vragen van buitensporige huurprijzen. Dat is triest en het wijst op het gesloten karakter van de kerken, aldus het rapport Geboren in Sion, waarover de synode zich boog.
„Ons beleid faalt als we aan de ene kant geld, middelen en menskracht inzetten op overzeese relaties, terwijl het relatief eenvoudige probleem met kerkruimtes in eigen land niet kan worden opgelost”, staat in het rapport.
Het gebrek aan een ruimte voor erediensten en andere samenkomsten is volgens de auteur van het rapport, S. van ’t Kruis, het grootste probleem waar de meeste migrantenkerken mee kampen. Hij wees erop dat de Haagse Raad van Kerken inmiddels beschikt over een succesvol meldpunt kerkruimtes, waar vraag en aanbod bijeen komen.
In Nederland zijn naar schatting 326 verschillende migrantenkerken, waarbij tussen de 600.000 en 800.000 leden zijn aangesloten. Het Evangelie wordt elke week in 75 talen verkondigd, zei Van ’t Kruis, beleidsmedewerker van de SoW-afdeling Missionair en Diaconaal werk en Oecumenische relaties. Hij waarschuwde de synodeleden dat de SoW-kerken met sommige migrantenkerken theologisch gezien moeite zullen hebben. Maar, zo voegde hij eraan toe, de SoW-partners hebben op bepaalde theologische punten ook moeite met elkaar.
Het rapport is uiterst kritisch over de houding van de SoW-kerken tegenover migrantenkerken. Aanvankelijk hadden de protestantse kerken nauwelijks aandacht voor de migrantenchristenen, terwijl ze dat wel hadden voor moslimmigranten. Dat Nederland een veelkleurige samenleving is, is bovendien niet zichtbaar in de SoW-kerken. Dat is „merkwaardig en verontrustend”.
De SoW-synode besloot verder bij de overheid erop aan te dringen de regels voor het verlenen van een werkvergunning voor predikanten van migrantenkerken te versoepelen. Ook sprak de kerkvergadering uit dat ze de relatie met de migrantenkerken beschouwt als een „oecumenische relatie”.