Grondvlak
Het moderamen van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland heeft een taakgroep ingesteld die de financiële steunverlening gaat regelen ten behoeve van hervormde gemeenten in de Protestantse Kerk.
Het gaat dan om die gemeenten die in de problemen zijn geraakt doordat een groot deel van de gemeente per 1 mei 2004 is overgegaan naar de Hersteld Hervormde Kerk. Sommige van deze gemeenten zijn zo klein geworden dat ze de vaste lasten (traktementen, kosten kerkelijke gebouwen) met het verminderde aantal gemeenteleden niet meer op kunnen brengen. De nu ingestelde taakgroep steunverlening heeft als opdracht verzoeken om steun van deze gemeenten af te handelen.
In een toelichting aan de kleine synode, afgelopen vrijdag, gaf de scriba van de synode dr. B. Plaisier, aan dat de financiële steun bedoeld is om gemeenten in staat te stellen voor bepaalde tijd het hoofd boven water te houden. Hij gaf verder aan dat voor de middelen voor deze steunverlening geput zal worden uit fondsen die in het verleden door de Nederlandse Hervormde Kerk zijn ingebracht in de Protestantse Kerk. De taakgroep Steunverlening zal handelen in nauw overleg met de Commissie voor Bijzondere Zorg voor hervormde gemeenten, die vaak contacten heeft met deze gemeenten.
Verbouwde kerk in Wezep
Het kerkgebouw van de Nederlands gereformeerde kerk in Wezep is ingrijpend verbouwd. Verleden week is het vernieuwde gebouw weer officieel in gebruik genomen. Al in 1999 werd door de kerkenraad een werkgroep ingesteld om een onderzoek te doen naar de aanwezige ruimte in de kerk en in de bij de kerk behorende vergaderzalen. Aanleiding daartoe waren de klachten over de beschikbare ruimte, die met name door de week, tijdens vergaderingen en bij het verenigingswerk, zich deden gelden. Resultaat van het onderzoek was dat er onvoldoende ruimte voor het jeugdwerk was en dat ook bij bijzondere diensten de kerkzaal met zijn 750 à 800 zitplaatsen aan de krappe kant was.
Die constatering deed de kerkenraad besluiten een voorbereidingscommissie verbouw en uitbreiding in te stellen en die te vragen met een oplossing te komen die zou voldoen aan de bebouwingseisen van het bestemmingsplan. In februari 2003 kon aan de gemeente een schetsplan worden gepresenteerd dat voorzag in de benodigde ruimte en dat betaalbaar leek, mits er een aanzienlijk deel door vrijwilligers in eigen beheer gedaan zou kunnen worden.
De gemeente stemde in en dat was het startpunt om een definitief bouwplan uit te werken, waarop bij de gemeente Oldebroek een bouwvergunning kon worden aangevraagd en waarmee een financiële actie in de gemeente opgestart werd onder de naam ”Werk aan de Kerk”. De bouw begon in februari 2004.
Gedurende de bouw waren er tegenslagen, zoals een te hoge grondwaterstand bij het maken van de kelder, waarin het jeugdhonk is ondergebracht. Voorts waren er onder het bestaande gebouw plekken die bij de bouw van de kerk (1939) onvoldoende gefundeerd waren en nu verbetering behoefden.
Tijdens de bouw kon er geen gebruikgemaakt worden van de lokaliteiten voor het verenigingswerk en de vergaderingen. Bij de plaatselijke kerken -de hervormde Pauluskerk en de vrijgemaakte kerk- werd gastvrij onderdak gevonden. De kerkzaal is steeds in gebruik gebleven voor de zondagse kerkdiensten. De gemeente telt ongeveer 1300 zielen en wordt gediend door drie predikanten.
Openstelling Loolaankerk
De Grote of Loolaankerk te Apeldoorn is in het zomerseizoen weer elke zaterdagmiddag geopend van 14.00 tot 16.00 uur. Er zijn vrijwilligers aanwezig om antwoord te geven op eventuele vragen van bezoekers. Tijdens de open middagen wordt het orgel bespeeld. De Loolaankerk dateert uit 1892. Hij verving een waterstaatskerk die twee jaar eerder in vlammen opging. De Loolaankerk kwam in korte tijd tot stand dankzij steun van het vorstenhuis. Koning Willem I, die vaak verbleef op Paleis Het Loo, besloot de bouw van de kerk te financieren. Onder een voorwaarde: het godshuis moest halverwege Het Loo en het dorp Apeldoorn gebouwd worden. Zowel de eerstesteenlegging als de officiële ingebruikname van de kerk werd verricht door de jonge koningin Wilhelmina. Tot op hoge leeftijd kerkte Wilhelmina vaak in de Grote Kerk. Buiten de kerk staat, sinds 1998, een bronzen beeld van de voormalige koningin.
In 1959 werd de kerk aangepast aan de eisen van die tijd. Oftewel: alles wat het interieur sier gaf, werd verwijderd: het klankbord boven de kansel, het doophek, de baldakijnen boven de kerkenraadsbanken, de kronen en de sierstukken op de zijkanten van de banken. Tien jaar later ontstonden reeds plannen om de kerk terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat. In 1992 werd de kerk aan de buitenkant gerestaureerd en vijf jaar later werden in het interieur de moderniseringen uit 1959 ongedaan gemaakt. Het aantal van 1800 zitplaatsen in de kerk werd toen teruggebracht tot 1500. Alle versieringen kwamen weer terug.
De kerk is ongeveer 50 meter lang, 20 meter breed en 20 meter hoog. Dankzij een voor die tijd vernuftige constructie met trekstangen, wordt het uitzicht in de kerk nergens belemmerd door pilaren. Pronkstukken in de kerk zijn de ruim 10 meter hoge kansel, het koninklijk toegangsportaal en de zogenaamde koninginnebank.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.