Binnenland

Meer onderzoek naar problemen veteranen

Defensie zal meer wetenschappelijk onderzoek laten verrichten naar problemen waarmee militairen die zijn uitgezonden te maken kunnen krijgen. Voorts gaat het ministerie onderzoeken of „jonge broekies" kwetsbaarder zijn voor eventuele negatieve gevolgen van een uitzending dan wat oudere militairen.

ANP
20 June 2005 17:53Gewijzigd op 14 November 2020 02:40

Die toezegging kreeg de Tweede Kamer maandag van staatssecretaris Van der Knaap van Defensie tijdens een overleg over de zorgnota voor veteranen. De bewindsman beloofde verder dat hij binnen twee jaar de registratie van veteranen rond probeert te krijgen.

Defensie hoopt via een nieuwe opzet van de veteranenzorg meer oud–militairen te kunnen bereiken die last hebben gekregen van onverklaarbare lichamelijke klachten of van psychische problemen.

Van der Knaap benadrukte tijdens het overleg dat Defensie een zorgplicht heeft ten opzichte van elke militair die is uitgezonden. Maar voor het uitwerken van die zorgplicht heeft hij tijd nodig. Daarom wil hij ieder jaar aan de hand van een voortgangsnota het beleid evalueren met de Kamer.

De staatssecretaris waarschuwde voor stigmatisering van uitgezonden militairen door te veel de nadruk te leggen op probleemgevallen. Verreweg de meeste uitgezonden militairen zitten goed in hun vel en zijn blij met de ervaringen die zij hebben opgedaan, aldus Van der Knaap.

Maar er is ook een groep waarmee het minder goed gaat. Ongeveer 20 procent van de militairen die zijn uitgezonden hebben na terugkeer last van onverklaarbare klachten. Bij een deel verdwijnen die klachten weer, maar circa 3 tot 5 procent blijft kampen met ernstige problemen. In 2004 werden circa 7000 militairen uitgezonden.

De Kamer wil graag één loket voor de behandeling van klachten van veteranen en daar aan gekoppeld één keuringsinstantie voor WAO en WW. Maar Van der Knaap kon daar geen toezeggingen over doen. Het verzoek hangt samen met een andere wens van de Kamer om na te gaan of de onverklaarbare klachten en het zogenoemde post traumatische stress syndroom (ptss) als beroepsziekte aangemerkt kunnen worden. De bewindsman wil daar eerst over praten met zijn collega voor Sociale Zaken en die van Volksgezondheid, voordat hij de haalbaarheid van deze wensen kan inschatten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer