Berusting na fiasco EU-top
Nederlandse politici hebben laconiek gereageerd op het mislukken van de EU-top van eind vorige week. Dat daarin geen overeenstemming werd bereikt over de meerjarenbegroting van de Unie vindt iedereen jammer, maar dat premier Balkenende zijn been stijf hield, achten coalitie en oppositie terecht.
Behalve CDA, VVD en D66 steunt ook oppositiepartij PvdA premier Balkenende, die zich in Brussel hard opstelde en niet akkoord ging met een in zijn ogen te geringe reductie van de Nederlandse financiële bijdrage.
PvdA-kamerlid Timmermans schrijft het mislukken van de top vooral toe aan de geringe speelruimte die de regeringsleiders bij het onderhandelen van hun eigen parlementen kregen. Volgens hem kan er pas een doorbraak komen als er in een aantal landen verkiezingen zijn geweest.
Volgens CDA-kamerlid Van Dijk „is er geen man overboord.” Het is, zo stelt hij, „wel vaker voorgekomen dat een Europese top niet leidde tot besluiten.” Hij wijst erop dat naast Nederland ook Engeland, Zweden, Finland en Spanje het begrotingsbeleid verwierpen.
Ook de VVD meent dat het mislukken van de top „geen ramp” is. Kamerlid Van Baalen stelt dat er „beter geen compromis dan een slecht compromis” kan liggen. Met Van Dijk en D66-leider Dittrich wijst hij op het Verenigd Koninkrijk als het land dat, als nieuwe EU-voorzitter, de schone taak heeft de Unie uit de impasse te halen. Balkenende moet de Engelse premier Blair de komende maanden volop gaan steunen in de nieuwe onderhandelingen over de EU-begroting, vinden zij.
CDA, VVD en PvdA zien veel in het voorstel van Blair om de meerjarenbegroting 2007-2013 van de EU te koppelen aan versnelde hervorming van het landbouwbeleid en de structuurfondsen. Daardoor krijgen alleen arme landen nog steun en kan de totale begroting omlaag. Daarmee gaat Nederland automatisch minder betalen.
De sussende toon aan het Binnenhof staat in scherp contrast met hoe in het buitenland over het optreden van Nederland en van premier Balkenende wordt geoordeeld. De Duitse bondskanselier Schröder noemde Nederland vorige week egoïstisch. EU-voorzitter Luxemburg sprak bij monde van premier Juncker van „een diepe crisis” in de EU. Nederlandse politici zien dat anders. „Wij zijn niet het enige land dat tegen was”, werpt CDA-kamerlid Van Dijk Schröder tegen. De uitspraak van Juncker noemt hij „emotioneel en heel gemakkelijk.”
Ook Balkenende verwierp vorige week de term crisis. „We hebben een probleem, maar om dat nu meteen een crisis te noemen, dat is mij te zwaar.”
In Nederland was het alleen oud-eurocommissaris Andriessen die het mislukken van de top zwaar opnam. Hij noemt het een „grof schandaal” dat de Europese leiders geen overeenstemming konden bereiken door wat hij noemt „een centenkwestie.”
Andriessen vreest dat de Europese Unie nu minder slagvaardig is geworden en dat dit ten koste gaat van de concurrentiestrijd met economische machten als de Verenigde Staten, China en India.