Denktank bepleit voor Nederland
De Nederlandse topman B. Verwaayen van BT Group, moedermaatschappij van British Telecom, vindt dat een aantal gezaghebbende mensen van buiten de politiek Nederland op sleeptouw moet nemen.
„Het ontbreekt in dit land aan visie. Het roer moet om”, aldus de bestuursvoorzitter van British Telecom.
Hij bepleitte zondag in het televisieprogramma Buitenhof de noodzaak van een denktank, vergelijkbaar met de commissies-Wagner uit het begin van de jaren tachtig. Deze groep vooraanstaande mensen uit het Nederlandse bedrijfsleven adviseerde de toenmalige regering en bracht nieuw elan in de Nederlandse economie, aldus Verwaayen.
De huidige crisis houdt volgens hem vooral aan doordat er geen perspectief wordt geboden. „We zijn verzand. Er is vooral een gevoel van onbehagen en angst. We houden in Europa de deur op slot en subsidiëren Franse wijnboeren in plaats van geld te steken in innovaties en in onderzoek en ontwikkeling.”
Verwaayen is een van Nederlands invloedrijkste vertegenwoordigers in het internationale bedrijfsleven. Als topman van British Telecom geeft hij leiding aan een concern dat een jaaromzet van tussen de 25 en de 27 miljard euro heeft en dat 100.000 mensen in dienst heeft.
In de commissies-Wagner, genoemd naar hun voorzitter, oud-Shell-directeur Gerrit Wagner, namen topmanagers van onder meer Unilever, DSM, Vroom en Dreesmann, ABN en Fokker deel. In hun rapportages aan de regering constateerden ze dat de collectieve sector een veel te groot beslag legde op het nationaal inkomen. Bovendien moest de loonstijging gematigd worden en waren specifieke maatregelen nodig om het investeren te stimuleren. In het verlengde van deze rapporten kwam in 1982 het zogeheten Akkoord van Wassenaar tot stand waarin werkgevers en werknemers afspraken maakten over loonmatiging en arbeidstijdverkorting, het later veelgeprezen poldermodel.