Nederland apart aan tafel met EU–voorzitter
Bij het topoverleg over de Europese meerjarenbegroting, is EU–voorzitter Luxemburg begonnen met individueel overleg met vijf of zes landen die bezwaren hebben, waaronder Nederland.
Dat meldden bronnen rond de onderhandelingen vrijdag. Tot het einde van die aparte besprekingen is de vergadering opgeschort. Daarna zal het besluit vallen of de onderhandelingen vrijdag verder gaan of dat uitstel plaatsvindt. Volgens een woordvoerster van het Zweedse ministerie van Financiën zou Luxemburg tussen 17.00 en 18.00 uur echter een nieuw voorstel op tafel willen leggen.
De werkwijze van aparte besprekingen geldt als de zogeheten biechtstoelprocedure, die vaker gebeurt als het overleg vast zit. Minister Zalm van Financiën, die het vergadergebouw even had verlaten, keerde snel terug. „Ik ben van huis uit protestant, maar voor de biechtstoel kom ik toch terug", zei de minister schertsend.
Naast premier Balkenende is ook zo goed als zeker overleg gepland met de Britse premier Blair en de Franse president Chirac. Blair wil alleen praten over het gedeeltelijk opgeven van de automatische Britse korting op de EU–bijdrage als Frankrijk de landbouwsubsidies wil verlagen.
Ook de Zweedse premier Persson moet in de biechtstoel komen. Na Nederland is Zweden de grootste nettobetaler. Zweden kan in de Luxemburgse plannen rekenen op een korting van 130 miljoen euro per jaar. Persson dringt aan op een korting van 200 miljoen euro.
De regeringsleiders zijn sinds 10.00 uur in overleg over de meerjarenbegroting. Nederland eist een grotere korting op de EU–contributie dan de 460 miljoen euro per jaar die EU–voorzitter Luxemburg voorstelt. Balkenende heeft in de vergadering gezegd dat de Tweede Kamer wil dat hij met 1,5 miljard euro korting thuiskomt.
Volgens de Zweedse woordvoerster wordt ook gesproken over herzieningsclausules of termijnen waarop bepaalde onderdelen van de Europese begroting opnieuw onder de loep komen. Dat zou ook gelden voor de landbouwuitgaven. Daardoor zou Blair enigszins in beweging kunnen komen.