ETA bereid tot onderhandelen met Madrid
De Baskische terreurbeweging ETA wil door „een dialoog en onderhandelingen" met de regering in Madrid een oplossing zoeken voor het conflict over zelfbeschikking voor de Basken. De ETA lanceerde het voorstel in de vrijdageditie van de Baskische krant Gara.
Volgens de ETA is het mogelijk om „vrede op basis van rechtvaardigheid" te bereiken. De ETA doelde daarmee op het door de organisatie opgeëiste recht tot zelfbeschikking voor de Basken. De afscheidingsbeweging waarschuwde dat zolang de rechten van het Baskische volk niet worden erkend, „de ETA zonder ophouden strijd zal blijven voeren".
In de publicatie in Gara eiste de ETA tevens de verantwoordelijkheid op voor negen recente aanslagen. Bij die aanslagen in mei en juni kwamen geen mensen om het leven. Wel raakten enkele tientallen mensen lichtgewond.
Verder leverde de ETA felle kritiek op het gezamenlijke pact tegen terrorisme van de linkse regeringspartij PSOE van premier Zapatero en de centrumrechtse Volkspartij (PP). Volgens de ETA heeft de regering–Zapatero door haar beleid van repressie de tegenstellingen alleen maar verscherpt.
Een groep radicale Baskische studenten nam in 1959 het initiatief tot de oprichting van de ETA uit onvrede over de passiviteit van de gematigde Nationale Baskische Partij (PNV). In 1961 tijdens de dictatuur van Franco voerde de groepering de eerste aanslag uit. Volgens de Spaanse autoriteiten heeft de ETA de afgelopen vier decennia ongeveer achthonderd mensen om het leven gebracht.