Buitenland

Turks parlement neemt omstreden mediawet aan

Het Turkse parlement heeft woensdag een wet aangenomen die regeringscontrole op de media verscherpt. Vorig jaar werd de wet ook al aangenomen, maar toen sprak president Ahmet Necdet Sezer er een veto over uit.

AP
16 May 2002 11:31Gewijzigd op 13 November 2020 23:34

De president kan geen tweede keer een veto uitspreken. Wel kan hij de wet voorleggen aan het constitutioneel hof. Sezer was vorig jaar tegen de wet omdat hij vreesde voor „monopolisering van radio en televisie door het grootkapitaal.” Mediamagnaten mogen straks een groter deel van de media in handen hebben. Andere critici zijn vooral bang dat internet aan banden wordt gelegd en dat kleinere stations failliet gaan door de hoge boetes die de wet mogelijk maakt.

De wet brengt „uitzendingen en diensten gemaakt met alle technologieën” onder controle van de Turkse media-autoriteiten, die regelmatig radio- en televisiestations uit de lucht halen wegens overtreding van wetten die de vrijheid van meningsuiting beperken. Zenders kunnen straf krijgen voor uitzendingen die het leger beledigen, het Turkse beleid ten aanzien van de Koerdische minderheid of het strikte secularisme van de regering in twijfel trekken of die „in strijd zijn met de nationale waarden en de Turkse familiestructuur.”

De wet „brengt een zware slag toe aan internet in Turkije”, aldus een samenwerkingsverband van media- en IT-organisaties in een verklaring. „De wet gaat in tegen de geest van het internet. Het zal erop uitdraaien dat het kind met het badwater wordt weggegooid.” Veel Turkse websites hebben als protest tegen de wet hun homepage zwartgemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer