Binnenland

Donner overeind in debat over TBS

Minister Donner van Justitie is donderdag zonder kleerscheuren door het kamerdebat over TBS gekomen. Voor de Kamer was vooral de toezegging belangrijk dat hij het huidige TBS-systeem veiliger voor de samenleving wil maken.

Redactie politiek
17 June 2005 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 02:39

Er komt al binnen enkele weken een aantal maatregelen die moeten zorgen voor minder risico’s als TBS’ers op verlof gaan. Op langere termijn komt er een advies van deskundigen dat bedoeld is om de risico’s die TBS’ers opleveren, beter te kunnen inschatten. Verder stelt de Kamer een parlementair onderzoek in naar het hele TBS-systeem.

Donner zei donderdag dat hij al voor de affaire met Wilhelm S. over vermindering van de risico’s had nagedacht. TBS’er S. ontsnapte vorige week tijdens begeleid verlof en zou daarna op brute wijze de 73-jarige Amsterdammer A. Luchies hebben vermoord. Hij zit inmiddels vast.

De Kamer legde Donner in de eerste debatronde hardhandig over de knie. Vooral PvdA, VVD, GroenLinks, LPF, D66 en Wilders haalden fors uit. Daarbij vielen ze met name over de reactie van de bewindsman woensdag na het bekend worden van de arrestatie, dat er geen fouten waren gemaakt en dat hij niet wilde sleutelen aan het TBS-systeem.

Tijdens het debat bleek Donner bedoeld te hebben het TBS-systeem als zodanig niet te willen veranderen. De overgrote meerderheid van de Kamer wil dat ook niet. Waar Donner en de Kamer het wel over eens zijn, is dat het systeem veiliger moet. En dat er geen fouten zijn gemaakt, wilde nog niet zeggen dat de minister niet was aangeslagen. „Ik sta hier met een bezwaard gemoed”, bekende hij. Hij had overigens wel veel woorden nodig voordat hij de Kamer had overtuigd.

Onder druk van de VVD zegde de bewindsman toe dat hij snel aan de slag wil met een volgsysteem met gps-enkelbanden. Intrekken van alle verloven, zoals de VVD ook had voorgesteld, is volgens Donner overdreven en bovendien niet haalbaar.

Veel fractiewoordvoerders wilden het naadje van de kous weten. „Sommigen lijken net zo lang door te gaan totdat ze toch een foutje hebben gevonden”, verzuchtte CDA’er Buma. „Omdat er iets afschuwelijks is gebeurd, moet er kennelijk per se een zondebok worden aangewezen”, vulde SGP’er Van der Staaij aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer